ZADAR - TCG metalni lijev d.o.o Benkovac, SAS Strojogradnja d.o.o. Zadar i HSTEC d.d. Zadar sklopili su ugovor o osnivanju Gospodarsko interesnog udruženja Zadarski automobilski klaster.

Ugovore su uz podršku Razvojne agencije Zadarske županije (ZADRA) potpisali Željko Uzelac, direktor TCG metalnog lijeva, Goran Petek, direktor SAS Strojogradnje i Željko Goja, direktor HSTEC-a Zadar.

Potpisnici očekuju kako će ovaj regionalni klaster punu funkcionalnost dostići 2010 godine i izražavaju uvjerenje kako će dovesti do revitalizacije metalne i metaloprerađivačka industrije, povećanja izvoza triju tvrtki za 115% i otvaranja 250 radnih mjesta, što bi bilo povećanje za čak 50% u odnosu na sadašnji broj zaposlenih u tvrtkama osnivačima. Ove tri tvrke danas izvoze proizvode u vrijednosti 36 milijuna eura, a 2010. bi trebale izvoziti u iznosu od 75 milijuna eura. Proizvodni pogon klastera bit će smješten u gospodarskoj zoni "Crno".

- Drago mi je što je Razvojna agencija prepoznala i što gura sve te nove inicijative koje su potrebne Zadarskoj županiji, posebno razvoj klastera, a to ne bi bilo moguće bez naših tvrtki koje znaju što to klaster znači, kazao je u prilici potpisivanja ugovora dožupan Zadarske županije Danijel Kotlar.