ZADAR- U SAS- Strojogradnji, nekadašnjoj perjanici zadarskog gospodarstva, radnici su na čekanju jer nema ugovorenih poslova.

Uz 70 posto plaće koju će primati dok čekaju bolje dana u Upravi SAS Strojogradanje zainteresirani su za korištenje državne subvencije na neradni petak, kako se ne bi dijelili otkazi.

Čeka se i odobrenje novih kredita od strane HBOR-a koja je SAS do sada izvrsno pratila u izvoznim poslovima koji su oduvijek bili orijentirani prema tržištu Rusije.

Tamo je i dalje gazda zadarske tvornice, Jozo Dragan, najuspješnijih i najbogatijih Hrvat koji radi u Rusiji i na prostoru bivšeg SSSR-a. Osim što rukovodi poslovima kompanije Riko u Rusiji, Dragan je i predsjednik Riko grupe koja ima 80 posto vlasništva u SAS Strojogradnji d.o.o., dok je 20 posto udjela još uvijek u vlasništvu Roberta Škifića.

Odlaskom Kristijana Magaša s mjesta predsjednika Uprave, Mario Dragan, gazdin brat, koji je od 2007. godine bio član Uprave, preuzeo je privremeno vođenje tvrtke dok se ne nađe novi direktor.

Braća Dragan kupila u tzv Galićevoj zgradi na Kolovarama čak tri stana u kojima je kvadrat bio vratolomnih četiri tisuće eura.