Mobilni operateri ponovno će plaćati porez od 6 posto na SMS i MMS usluge, odlučila je Vlada. Tu su naknadu operateri plaćali i prije, no prethodna ju je Vlada ukinula na jednoj od svojih posljednjih sjednica.

Motiv za vraćanje tih poreza je fiskalni, ali i socijalni i razvojni kako bi se operatere potaklo da više ulažu u infrastrukturu i smanje cijene mobilne telefonije koje su među najvišima u Europi, izjavio je premijer Zoran Milanović. U kriznim vremenima potrebna je jača solidarnost, a mobilni operateri i u krizi ostvaruju ogromne profite.

Osim toga, za visoke profite telekom kompanija zaslužna je i kvalitetna infrastruktura koja je izgrađena kroz protekla desetljeća, kao i poslovni ambijent koji su naslijedili, dodao je Milanović.

Riječ je o ukupno 300 milijuna kuna na godišnjoj razini. To možda nije velik novac za državu, ali bio bi dovoljan da se spasi 20 tisuća radnih mjesta u tekstilnoj industriji, rekao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

 

Tri tvrtke-pružateljice usluga mobilnih komunikacija u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom, Vipnet i Tele2 Hrvatska, šokirani su i razočarani ovom Vladinom odlukom, vide ju negativnom i za poslovne planove, a posebno za investicije u idućem razdoblju.

Iz HT-a su istaknuli da će ponovno uvođenje poreza na mobilne usluge dodatno smanjiti investicijski potencijal cijelog telekomunikacijskog sektora, a kako to neposredno utječu i na BDP, smatraju i da će smanjenje ulaganja u telekomunikacije imati neposredan učinak na razvoj gospodarstva u cjelini.