U Essenu je održan specijalizirani sajam posvećen kamperima „Reise plus Camping". Štand Hrvatske turističke zajednice plijenio je pažnju vrhunskim dizajnom, a posjetitelja je bilo više nego dovoljno, što najbolje potvrđuje podijeljeni promidžbeni materijal, koji je „planuo".

- Podijelili smo gotovo sve, a pripremili smo čak osam paleta materijala. Posjetitelji su se raspitivali o cijenama i lokacijama kampova. Uglavnom su već više puta posjetili Hrvatsku i vrlo dobro ju poznaju, možda čak bolje nego prosječan stanovnik Hrvatske, kaže Darija Čubelić-Colić, voditeljica štanda Hrvatske turističke zajednice, inače direktorica za smještaj hotela Bluesun hotel Alan u Starigradu.

Hrvatska raspolaže sa ukupno 518 kampova s tim da su najveći kapaciteti u Istri i na Kvarneru. Kvalitetniji kampovi smješteni su uglavnom u Istri. Ima ih dvadesetak, a njihova kvaliteta potvrđena je sa četiri zvjezdice. U Dalmaciji je veliki broj manjih kampova, koji su više namijenjeni starijim turistima, jer je u njima u pravilu manje animacije.

- Mladi ljudi i obitelji s djecom uglavnom traže kampove s bogatijom ponudom i animacijom, pojašnjava Darija Čubelić Colić, i naglašava kako je ove godine na sajmu zamjetna sve veća popularnost Dalmacije među kamperima.

- Ove godine znatno je veći interes za kampove u Dalmaciji, vjerojatno jer su istarske kampove mnogi gosti već posjetili kao najbliže. Vjerojatno je i auto-cesta doprinijela većem zanimanju potencijalnih gostiju za kampove u Dalmaciji.

U Hrvatskoj je lani u kamping turizmu evidentirano 15,1 milijun noćenja, što je izraženo u postocima oko 7 % posto više. Najviše noćenja protekle je godine tradicionalno imala Istra 8,1 milijun noćenja, drugo mjesto pripalo je Primorsko-goranskoj županiji sa 3,1 milijuna, dok se Zadarska županija smjestila na treće mjesto sa 1,6 milijuna noćenja.