Zamislite da četvrtinu vaših mjesečnih prihoda morate izdvojiti samo za struju, koju ćete imati svega nekoliko sati na dan? A da taj račun istovremeno ne uključuje trošak grijanja, dok za osvjetljavanje koristite voštane svijeće? Upravo tako je, donedavno, živjela šesteročlana obitelj u Lici.

U selu Ajderovcu, udaljenom 6 km od mjesta Srb u općini Gračac, živi obitelj Keča-Desnica. Na svom imanju od 28 hektara imaju registrirano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi ekološkom proizvodnjom hrane i uzgojem stoke. Iako na ovom području postoji prirodni potencijal za bavljenje stočarstvom, zbog nedostatka struje neophodne za skladištenje mlijeka i sira onemogućen je bilo kakav gospodarski razvoj područja.

Zbog ratom uništene električne mreže, obitelji se oslanjaju na naftne agreagate, čije je gorivo preskupo, a agregat sam nije dovoljan da podrži sve potrebe obitelji za svakodnevni život i gospodarske aktivnosti. Muzilice, laktofriz i hladnjaci za čuvanje sira i hrane trebaju struju - koje nema. Loša prometna povezanost predstavlja dodatni problem - jedini pristup selu, koje naseljavaju mahom povratnici izbjegli tijekom rata 1990.-ih godina, je 6 kilometara dug makadamski put.

U Ajderovac se u međuvremenu vratila struja zahvaljujući maloj solarnoj elektrani snage 5kW, postavljenoj na krovu sjenika obitelji Keča-Desnica. Na inicijativu udruge „Una" iz Srba UNDP je realizirao ovaj projekt sredstvima nizozemske Vlade. Privatna tvrtka EnergyPLUS iz Ludbrega donirala je opremu vrijednu dvije trećine ukupne investicije, bez čega realizacija ovog projekta ne bi bila moguća. Ukupna vrijednost ove instalacije iznosi oko 180.000 kuna.

„Tvrtka EnergyPLUS odlučila se na ovu donaciju jer svojim tehnološkim rješenjim želimo potaknuti energetsku neovisnost i donijeti ono osnovno u svaku kuću, a to je energija" - rekao je Zvonko Magić, vlasnik tvrkte EnergyPLUS. „I to energija koja ne zagađuje, nije bučna, gotovo nema nikakvog održavanja i nakon prvog troška ostaje trajno besplatna."

„Primjer Ajderovca na praktičan način ilustrira značenje održivog razvoja jer u sebi sadrži sve tri njegove komponente: zeleni gospodarski razvoj, zaštitu okoliša i društvenu osjetljivost" - izjavila je Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj. „Stoga je naš kratki film Pozdrav iz Ajderovca vrsta razglednice iz Ajderovca za sudionike globalne konferencije o održivom razvoju koja se sljedeći tjedan, od 20.-22. lipnja održava u Rio de Janeiru u Brazilu."

Problematika priključenja električne energije u području općine Gračac prisutna je od samog početka poslijeratnog povratka stanovnika. Trošak obnove elektro-distribucijske mreže HEP-a preskup je, a takvih naselja u Hrvatskoj, u kojima se živi bez struje, ima još 126. Radi se o brojci od oko 500 kućanstava koja su nekad imala struju, a koja već godinama žive bez nje čekajući popravak ili obnovu električne mreže. "Klasična" elektrifikacija koja uključuje ponovnu uspostavu i obnovu strujne mreže za ova naselja zahtijevala bi investiciju od otprilike 6,5 milijuna eura.

Projekt je ogledni primjer kako samostalni fotonaponski sustav može omogućiti elektrifikaciju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u udaljenim područjima Hrvatske uključujući mnogobrojne hrvatske otoke i planinska sela te pokazuje cjenovnu isplativost, s obzirom da je višestruko jeftiniji od standardnih priključaka na električnu mrežu.

Budući da u Ajderovcu povremeno ili stalno živi sedam obitelji, u slučaju dodatnih potreba za električnom energijom postavljeni sustav omogućuje proširenje instalirane snage, postavljanjem dodatnih fotonaponskih panela ili malih vjetroagregata. Rad ove male solarne elektrane možete uživo pratiti putem „sunčanog portala" tvrtke EnergyPLUS.

Solarne elektrana u Ajderovcu otvorena je za javost te će se moći razgledavati u okviru obrazovnih aktivnosti Solarnog edukacijskog centra u Zadru, uz prethodnu najavu i dogovor s udrugom „Una" iz Srba. Solarni edukacijski centar kojeg je pokrenuo UNDP, u suradnji sa Zadarskom županijom i Strukovnom školom "Vice Vlatkovića, pruža informacije građanima o obnovljivim izvorima energije i tehnologijama dostupnima na našem tržištu te nudi certificirane programe obuke i prekvalifikacije nezaposlenih za montere i instalatere različitih solarnih sustava.

Solarni edukacijski centar otvoren je za građane utorkom, srijedom i četvrtkom od 16-19 sati, na adresi Put Murvice bb u Zadru. Više informacija o Centru možete dobiti na broju telefona: 023/211-148 ili na: http://www.ss-zadar.hr/Solarni_centar.