Na inicijativu upravnog odjel za poljoprivredu Zadarske županije pokrenut je ciklus predavanja „Mogućnosti ulaganja u šumska područja i poboljšanje isplativosti šuma".

16.11.2016. u Tkonu je u suradnji s Udrugom za ruralni razvoj Ravni kotari i Savjetodavnom službom organizirano prvo predavanje „Proizvodnja i marketing šumskih proizvoda".

Na predavanju su sudjelovali članovi udruge Crnika, predsjednik LAGA Laure Ivan Čupić, načelnik općine Tkon Goran Mušćet, Olja Radulić savjetnica za poljoprivredu Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije te Marta Pintur dopredsjednica Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari.

Tkon je pokazao odličnu suradnju, jer su šumoposjednici među prvima u županiji shvatili da bez osnivanja udruge šumoposjednika neće lako ostvariti sve mogućnosti financiranja koje su od interesa za razvoj cijelog područja Općine Tkon.

Nositeljica predavanja Ksenija Franulović, dipl.ing.šumarstva., stručna savjetnica za šume šumoposjednika, okupljenima je predstavila mogućnosti financiranja šumskih područja iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.

„Bogatstvo šumskih resursa još uvijek je neiskorišteno, potrebno je ulagati u sustavnu edukaciju ali uvijek paziti i na očuvanje bioraznolikosti", istaknula je Franulović.

Kroz zanimljivu interakciju okupljenih otvorila su se uvijek bolna pitanja neriješenih imovinsko pravnih odnosa, za koje prema riječima načelnika stižu bolja vremena.

„Sud i katastar od prosinca će raditi pet dana u tjednu , kako bi smo ubrzali administrativne procese kazao je Mušćet.

„Udruga Crnika je i nastala s ciljem da uredno prati sve mogućnosti financiranja i razvitka šumskih područja. Još uvijek je najveći problemvlasništva i rješavanja imovinsko pravnih odnosa", istaknuo je Rade Bojmić predsjednik Udruge šumoposjednika Crnika.

Predavanjima se želi razviti svijest o pametnom gospodarenju šumskim područjima, informirati okupljene o mogućnostima financiranja iz europskih i nacionalnih fondova. Tkon je pokazao da postoji interes za ulaganja u šumska područja, te su se kroz današnje predavanje još jednom povezali svi najvažniji akteri koji mogu pomoći u realizaciji ulaganja u šumska područja. Kroz prosinac ciklus predavanja nastaviti će se u Poličniku i Obrovcu.