Gradonačelnik Branko Dukić, zajedno s pročelnicom za kulturu i sport Dinom Bušić primio je danas mladog umjetnika Marija Javorana, izvijestili su iz Grada Zadra. Nakon zapaženih uspjeha na domaćoj umjetničkoj sceni, za koje je između ostalog, dobio i Grb gradonačelnika, Javoran je osvojio je prvu nagradu u kategoriji crteža na prestižnom međunarodnom natjecanju ARC salona.

15. međunarodni salon ARC-a (Centar za obnovu umjetnosti) zaprimio je ovaj put 4.941 prijavu iz 83 zemlje, proglasio je glavnog pobjednika, a zatim i pobjednike u 11 kategorija. U kategoriji crteža prva nagrada pripala je Javoranovu radu Mediterraneo, s kojim se već predstavio zadarskoj publici u Gradskoj loži. Ova nagrada autoru donosi i sudjelovanje na izložbi u aukcijskoj kući Sotheby`s u New Yorku u srpnju, te u Europskom Muzeju moderne umjetnosti (MEAN) u Barceloni u listopadu.

Crtež prikazuje prizor iz mediteranske prošlosti, ali sa suvremenim likovima, među kojima su poznato lice s Poluotoka i Dukićev prijatelj Pefa, Venci, Nilo, Davor i dr.

Gradonačelnik je čestitao autoru na uspjehu i naglasio kako je ovo lijepa priča i za autora, ali i za grad. Stoga je izrazio želju da ovo njegovo djelo postane dio stalnog postava budućeg Muzeja grada, nakon što se dovrši rekonstrukcija Providurove palače.