Hrvatska gospodarska komora- Županijska komora Zadar u sklopu provedbe aktivnosti EU projekta BLUE_BOOST u kojem je vodeći partner 5. prosinca sudjelovala je u studijskom tzv. cross-field posjetu s temom akvakulture ribarstva u grčkom gradu Patras. Događaj je organizirao Patras Science Park, jedna od ukupno sedam partnerskih institucija u projektu. Osim projektnih partnera, u cross-field posjetu sudjelovale su delegacije iz šest projektnih područja, sačinjene od stručnjaka za ribarstvo i akvakulturu iz javnih institucija i tvrtki.

Za ovaj posjet iz sredstava projekta HGK- ŽK Zadar je osigurala sudjelovanje triju stručnjaka za akvakulturu i ribarstvo iz Zadarske županije, koji su uz delegacije iz Italije, Albanije i Grčke imati priliku posjetiti vodeće tvrtke iz djelatnosti ribarstva i akvakulture u okolici Patrasa. Zadarskoj delegaciji koju se predvodili Maša Jurin iz ŽK Zadar, voditeljica projekta i Ivan Jadreško komunikacijski voditelj projekta, pridružili su tako Ivan Župan uime Odjela za poljoprivredu ekologiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Valentina Andrić načelnica Odjela za ribarstvo u Hrvatskoj poljoprivredno- šumarskoj savjetodavnoj službi te Vice Katačić iz tvrtke Kali tuna d.o.o.

Sudionici su za vrijeme boravka u Patrasu imali priliku posjetiti vodeće tvrtke iz djelatnosti ribarstva i akvakulture u okolici Patrasa. Posjetili su FEEDUS, tvrtku kćer NIREUS grupacije, vodeće svjetske tvrtke u proizvodnji i prodaji mediteranskih akvakulturnih vrsta, potom ribarsku zadrugu "Anagennisi" koja uz ribarstvo razvija ribolovni turizam i edukacije vezane s tradicionalnom arhitekturom i brodogradnjom, te obiteljsku tvrtku "Botargo Stefos" koja se bavi proizvodnjom i prodajom botarga, delicije od ikre ribe, jedinstveno ulaganje ovakve vrste u Grčkoj i Europi koje će uskoro će biti dalje razvijeno i s namjenskim prostorima za prezentacije i degustacije.

Cilj je projekta BLUE_BOOST jačanje inovacijskog potencijala tradicionalnih i novih sektora Plavog rasta u Jadransko - jonskom području. Partneri iz 7 regija usredotočuju se na prekograničnu i međusektorsku suradnju te inovaciju pomorskih klastera kroz razmjenu znanja i pristup temeljen na zajednici.