PROFITEROLI S KREMOM OD MARASCHINA I DŽEMOM OD VIŠNJE MARAŠKA
Hrskavi disk: -80 g. maslaca -100 g. brašna -100 g. smeđeg šećera 1. Izmiksati sve sastojke u procesoru za hranu. Razvaljati između dva papira za pečenje, debljine 2mm. Rezati okruglim sjekačem promjera 2cm. Staviti u zamrzivač na 20 min.
Kuhano (pareno) tijesto: -150 g. glatkog brašna „ULTRA PLUS" -1 čajna žlica soli „Solana Nin" -15 g. šećera -100 g. maslaca „Domaća kravica" -1,25 dcl. vode -1,25 dcl. mlijeka „Domaća kravica" -4 jaja l veličine(240g) „KOKA TOMCRO"
1. Zakuhati vodu, mlijeko, sol, šećer i maslac. Ukoliti s termike i dodati brašno. Miješati da se sjedini. 2. Vratiti na termiku te kuhati 4-5 min. Odložiti u drugu posudu i pustiti da odstoji 1-2 minute na sobnoj temperaturi. 3. Dodavati jedno po jedno jaje u intervalima od 1 minute, pritom paziti da svaki put kad se doda jaje se inkorporira jaje u kuhanu smjesu. 4. Dresir vrećicom istiskivati smjesu u kugle promjera 2cm. Na svaku kuglu od smjese staviti po jedan disk. Staviti u prethodno ugrijanu pećnicu na 180°C te peći 35-40 min. Ohladiti na sobnu temperaturu.
Krema: -500 ml. mlijeka 3,8% mm -5 žumanjaka(100g.) „KOKA TOMCRO" -125 g. šećera -25 g. škrobnog brašna(gustina) -25 g. glatkog brašna „ULTRA PLUS" -60 g. maslaca „Domaća kravica" -3 listića želatine -40 g. Maraschina -300 g. Vrhnja za šlag
1. Zakuhati mlijeko. U drugoj posudi pjenasto izmiješati žumanjke, šećer, brašno i škrobno brašno. Dodavati postupno zakuhano mlijeko i izmiješati u smjesu bez grudica. 2. Vratiti na termiku te zakuhati da se zgusne. U vruću kremu dodati maslac i namočenu želatinu. Ohladiti na sobnu temperaturu. 3. Tući vrhnje za šlag u čvrsti šlag. Pjenasto izraditi kremu s Maraschinom. Postupno dodavati vrhnje u kremu. 4. Pečene profiterole razrezati na pola. Staviti malo kreme na svako dno profiterola, dodati 1 čajnu žlicu Amarena džema od višnje maraske. Na vrh istisniti kremu te poklopit ostatkom tijeste. Pošećeriti šećerom u prahu prije serviranja.
DOBAR TEK!
Serijal Kuhajmo lokalno pratite nedjeljom, u 19:45 na zadarskoj Diadora TV i na Youtube kanalu.