Burna rasprava oko imenovanja Renate Peroš za ravnateljicu Narodnog muzeja Zadar vratila je danas županijske vijećnike u trenutak kad je sve zapravo počelo - 2001. godine. Tada je Peroš, izabrana na nezavisnoj listi Stanislava Antića, digla ruku za HDZ. Osamnaest godina nakon, upravo su članovi tim činom zadužene stranke branili njezin rad na mjestu ravnateljice županijske kulturne ustanove koja je zbog nezakonitog zapošljavanja, tužbi protiv novinara i visokih troškova reprezentacije više prisutna u javnosti negoli zbog kulturne djelatnosti.

- Vi tražite dlaku u njezinom jajetu. Pišete kako troškove plaća karticom Narodnog muzeja, a ne znate uopće čija je kartica. Evo ja sam joj dao svoju karticu, možda je stric, ujak... Što se tiče troškova reprezentacije, ako ste ikad organizirali domjenak za 20 ljudi, znate da ako svakome staviš bočicu vode i fritule, to te košta tisuću kuna. Kad sam pročitao pismo vijećnika (op.a. Marka Pupića Bakrača), mislio sam da je potrošila 2.5 milijuna kuna, a ne 30 tisuća kuna, arčila i bančila, skidala se gola i ne znam što još nedolično radila. To je obična paučina. Muzej bi imao manje projekata i posjetitelja da mu Peroš nanosi štetu. U malom gradu Zadru događaju se stvari kakve se ne događaju u europskim prijestolnicama kulture. Vi ovo radite od savršene ravnateljice, samo zato što je 2001. godine digla ruku za HDZ, a zapravo nije za HDZ, već za to da se ne proganja Antu Gotovinu kako su htjeli neprijatelji, istaknuo je pročelnik gradskog Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić u ulozi županijskog vijećnika.

Vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač pitao ga je zašto onda Peroš, ako joj je toliko stalo do Gotovine, nije izašla iz HDZ-a kad je Vladimir Šeks izjavio onu poznatu rečenicu "identificirati, uhititi, transferirati". Njezin glas HDZ-u jednostavno je bio osobni čin iz koristi, istaknuo je Pupić Bakrač, na što mu je Nekić replicirao kako zbog ovih riječi pokazuje nezrelost te da nikad neće znati što je to država i taktika. Nekića je zbog vrijeđanja i izravnog obraćanja oporbenom vijećniku upozorio predsjednik Skupštine Željko Lončar.

- Nema osobe na ovom svijetu o kojoj je ružnije govorio nego o meni. Do toga da je vrijeđao božje djelo u meni, nazivajući me kockoglavim. Ja ne mogu imati glavu nego onakvu kakvu mi je Bog dao. Ne može biti niža razina od te. Ovo što radi je grozno podmetanje potaknuto najnižim strastima. Što će nama policija, odvjetništvo, sud... Pitajmo čovjeka, on sve zna. Dajte mu par lisica, nek nas vodi sve u zatvor. Naziva nas nasilnicima, a mi tu ko bube mirno sjedimo i želimo raditi svoj vijećnički posao. On je jedini nasilnik ovdje, opravdao se Nekić.

S njim se složila i Vesna Sabolić, dopredsjednica Upravnog vijeća Narodnog muzeja koja je istaknula kako je riječ o lovu na vještice.

- Jednom sam bila žrtva takvog lova i više nisam u stanju normalno govoriti, poručila je potresena Sabolić obznanjujući kako ravnateljica Narodnog muzeja ima i jednoglasnu podršku struke, odnosno kustosa čija su mišljenja zatražili.

Zbog punih usta hvale Peroš, Nekiću je odgovorio i Rudolf Dvorski pitajući zašto Županija uopće sufinancira rad ustanove kojoj je na čelu "muzejski Bill Gates". Protiv imenovanja ravnateljice bila je i SDP-ova Suzana Jakovac. Ona je bila i glas protiv na odboru na kojem s još dva glasa i jednim suzdržanim nije prošao ovaj prijedlog. Nekić je rekao kako je ta točka ionako greškom dospjela na odbor, a predsjednik Kluba HDZ-a Željko Šoša da odbor ne obvezuje ovu skupštinu, već samo daje preporuku, na što je Jakovac replicirala s: "Čemu ti odbori onda uopće služe?". Ovo je njezina ocjena rada Renate Peroš:

- Ovo što radi Peroš uistinu je prešlo sve granice. Iznimno bahata, prepotentna, ne libi se nikoga. Ovo ostavlja jako lošu sliku ljudima koji nas plaćaju da bi donosili krucijalne odluke za ovu županiju, istaknula je Jakovac.

Najglasniji protivnik imenovanja Peroš ponovno je bio Marko Pupić Bakrač koji se 150 dana bori kako bi od Upravnog vijeća muzeja dobio odgovore. A kada ih ne dobije, optužuje ga se za spekulacije, ustvrdio je Pupić Bakrač prema čijoj se procjeni šteta koju je Peroš nanijela Narodnom muzeju kreće oko pola milijuna kuna.

- Peroš jede i pije na račun muzeja u skupim restoranima kao kraljica, a ja ne mogu dobiti odgovor tko su ti ljudi zbog pozivanja na zaštitu podataka. Imam neke račune i znam da su jeli ona, njezin muž i Ricov. Nezakonita zapošljavanja, zbog kojih je donesena jedna pravomoćna presuda, a još ih je šest... Izgubljene i povučene tužbe protiv novinara... To su sve stvari preko kojih se ne može prijeći. Vi nju možete izglasati, ali to će biti moralno dno dna, istaknuo je Pupić Bakrač.

Peroš je na kraju s 23 glasa „za" i izglasana na novi mandat, a kasnije se nije pojavila kako bi odgovorila na brojna pitanja vijećnika.