Pridonoseći razvoju i širenju talijanske kulture u svijetu, Zajednica Talijana u Zadru od 18. do 24. studenog. u svojim službenim prostorijama (Ulica Borelli 8) priprema prigodan program povodom četvrtog izdanja Tjedna talijanske kuhinje u svijetu.
Cilj ove manifestacije je promicanje talijanske kuhinje, tipičnih talijanskih jela i proizvoda te same talijanske kulture kroz razne prezentacije jela, degustacije, tečajeve kuhanja, seminare, ali i kroz film, izložbe fotografija…
Tema ovogodišnjeg izdanja je “Edukacija o prehrani: Kultura okusa” gdje se naglasak stavlja na zdravu i uravnoteženu prehranu, ali i na tipične te zaštićene proizvode talijanskih pokrajina.
Zajednica Talijana Zadar tom prilikom je pripremila program u kojem će poznati zadarski kuhari Renato Kraljev, Josip Vrsaljko te Robert Pinto u večernjim satima prezentirati pred publikom pripremu tipičnih talijanskih mesnih i ribljih jela te pripremu talijanskih slastica koja će nazočni potom imati prilike i probati te uz to degustirati vrhunska talijanska vina. U ovu manifestaciju je uključen i talijanski dječji vrtić Pinocchio, gdje će djeca uz instrukcije vrsnog kuhara imati priliku naučiti te sama se okušati u izradi talijanske tjestenine.
Manifestacija će se završiti u subotu, 23. studenog prigodnim domjenkom. Dobrodošli su svi gladni dobrog provoda!
PROGRAM ZA TJEDAN TALIJANSKE KUHINJE U SVIJETU
18. studeni u 18 sati
Prezentacija u čast 500-te obljetnice smrti Leonarda da Vincija – da Vinci kao genije, izumitelj i inovator u kuhinji
Predavač: Eduardo Kotlar
Prezentacija i degustacija Proseca – Rebuli Prosecco Settegrammi
Chef: Renato Kraljev
19. studeni u 18 sati
Predavanje na temu zdrave prehrane i dijetalne kuhinje – Piramida zdravlja
Predavač: prof. Božo Sorić
Talijanske zdrave slastice – Torta Mimosa – prezentacija i degustacija
Chef: Josip Vrsaljko
20. studeni u 18 sati
Sarde alla Muranese con la polenta morbida – prezentacija pripreme hrane i degustacija
Chef: Robert Pinto
Prezentacija i degustacija vina – Salvaterra Pinot Grigio
Predavač: Eduardo Kotlar
21. studeni u 18 sati
Pastissada di manzo – prezentacija pripreme hrane i degustacija
Chef: Josip Vrsaljko
Prezentacija i degustacija vina – Salvaterra Marone Clasicco
Predavač: Eduardo Kotlar
22. studeni u 10 sati
Izdrada tjestenine – Talijanski dječji vrtić Pinocchio (samo za djecu vrtića)
Chef: Renato Kraljev
22. studeni u 18 sati
Izrada tjestenine – prezentacija izrade i degustacija
Chef: Renato Kraljev
23. studeni u 18 sati
Završni domjenak