Planinarsko društvo Paklenica u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Zadar organizira Opću planinarsku školu.

U školi je ostalo još nekoliko mjesta, a prijave su otvorene do 17. ožujka. Opću planinarsku školu organizira PD Paklenica organizira od 2005. godine, a u izvedbi škole pomaže i HGSS Stanica Zadar. Škola daje osnovno obrazovanje iz planinarstva kako bi se njeni polaznici znali sigurnije kretati u planini i bolje snaći u slučaju nezgode, upoznali s prirodom u kojoj će uživati, time i produbili svijest o potrebi njenog očuvanja.

Opća planinarska škola temelj je i uvjet za škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinizam, speleologija, vodička služba). Gradivo škole temelji se na programu Hrvatskog planinarskog saveza, a podijeljeno je u dvije cjeline: teoretsku i praktičnu (vježbe u planini tijekom vikenda).

Praktični dio odvijat će se kroz 6 vikenda, od toga 5 vikenda po 2 dana, a 1 vikend jedan dan (vježba iz speleologije). Teoretski dio sastoji se od 17 predavanja koja će se održavati dijelom u prostorijama PD Paklenice (Majke Margarite 6), a dijelom u prostorijama HGSS-a Stanice Zadar (Andrije Hebranga 11a) s početkom u 18:00h. Predavači i instruktori su iskusni planinari, vodiči, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, liječnici, članovi HGSS-a.

Polaznici škole mogu biti isključivo članovi osnovnih planinarskih udruga članica HPS-a s plaćenom članarinom za tu godinu i s navršenih 15 godina, a do punoljetnosti potrebna je suglasnost roditelja ili staratelja. Više informacija o uvjetima sudjelovanja i program školu potražite na linku.