Sin saborskog zastupnika i HDZ-ovog načelnika Općine Jasenice, Martina Baričevića, godinama se školovao u privatnoj školi, a sve su plaćali hrvatski porezni obveznici, otkriva 24 sata.

Luka Baričević, javnosti poznat iz afere s dodjelom koncesijskog odobrenja i izgradnjom kafića na plaži u Maslenici, završio je privatnu Visoku školu za sigurnost, a školarinu su platili vatrogasci. Školarina po godini studiranja iznosi 2600 eura, a on je platio samo 240 kuna upisne pristojbe. Ostatak su plaćale Područne vatrogasne zajednice koje se financiraju iz lokalne samouprave koju vodi njegov otac, doznaje 24 sata.

Student Baričević, kako su im odgovorili iz škole, upisao je dodiplomski stručni studij još 2014. On traje tri godine i košta 7800 eura, odnosno gotovo 60 tisuća kuna. Prve dvije uplate platila je PVZ Sveti Florijan - Benkovac, a ostale dvije platila je PVZ Velebit - Obrovac.

PVZ (područna vatrogasna zajednica) je savez udruženih vatrogasaca na nekom području. PVZ Sveti Florijan je propao otprilike deset mjeseci nakon zadnje uplate školarine za načelnikovog sina. Iste te 2015. godine kad se ugasio PVZ Sv. Florijan, osniva se PVZ Velebit koji također djeluje na području Općine Jasenice. Iste godine Luki Baričeviću isplaćuju prvu uplatnicu. Također, iste godine od Ministarstva poljoprivrede dobivaju gotovo 200 tisuća kuna za nešto što se zove Općekorisne funkcije šuma. I sljedeće godine dobivaju novac iz državnog proračuna, čak 236 tisuća kuna, također za Općekorisne funkcije šuma. Gotovo 200 tisuća kuna otišlo je na "tekuće donacije u novcu", a ostatak na "ostale nespomenute rashode poslovanja". I sljedeće godine su opet dobili novac za Općekorisne funkcije šuma, i to 314 tisuća kuna.

Ideja da vatrogasci financirani iz lokalne samouprave i državnog proračuna plaćaju privatnu školu načelnikovom sinu, i to sinu načelnika na čijem području djeluju, zvučala je nevjerojatno, pa su novinari odlučili provjeriti činjenice kod samih aktera.

Prvo su se javili Luki Baričeviću koji nije bio zadovoljan.

- Vas to ne zanima, uopće me nemate pravo zvati. Vas ću tužiti, lip vam pozdrav, ugodan dan, kazao je mladi Baričević i završio razgovor.

Javili su se zatim Martinu Baričeviću koji je tražio pismeni upit. Uskoro je stigao odgovor kojeg su iz 24 sata prenijeli integralno, bez gramatičkih intervencija.

- Na Vaš upit mogu odgovoriti sljedeće: Obavezu financiranja vatrogastva imaju sve JLS u RH, pa tako i općina Jasenice. Kolimi je točno izdvojila općina Jasenice dobiti će te u najkraćem mogućem roku kada bude uredovno vrijeme pa službeniku za informiranje budu dostupni traženi podaci. O plaći moga sina, školovanju i zaposlenju ja ne mogu govoriti jer te evidencije ne vodi općina Jasenice, niti sam ja na to bilo čim utjecao. Lijep Vam pozdrav - napisao je Martin Baričević, saborski zastupnik, načelnik i predsjednik Hrvatske zajednice Općina.

Novinari su se zatim okrenuli predsjedniku PVZ-a Velebit, Slobodanu Jurjeviću, inače HDZ-ovom dogradonačelniku Obrovca. Pitali su ga jesu li platili privatnu školu načelnikovom sinu.

- Naravno, deficitarni smo s kadrom. Kod nas vatrogastvo nije baš u tradiciji naših ljudi i krenulo se s doškolovanjem. Financiramo se dijelom od osnivača, a to su Grad Obrovac i Općina Jasenice i dijelom iz državnog proračuna. To ide iz sredstava koja pripadaju vatrogasnim zajednicama, iskren je bio Jurjević.

A što je s Lukom Baričevićem koji sad radi kao tajnik PVZ-a Velebit?

- On je bio prije toga zaposlenik Svetog Florijana koji nije profunkcionirao. Da ne ostane na ulici i bez posla, zaposlio se kod nas. Počeo je raditi kod nas isti posao kao i tamo, administrativni posao, pojasnio je Jurjević.

Iz 24 sata su se javili i Anti Zubaku, zapovjedniku PVZ-a Velebit koji nije bio toliko raspoložen za razgovor.

- Jesam dobio neku nagradu? Ne. A ništa onda, čuli ste se s predsjednikom, poručio je.

Naposljetku, zanimalo ih je koliko točno Općina Jasenice, koju vodi Martin Baričević, godišnje daje novca PVZ-u Sv. Florijan i PVZ-u Velebit, koja je odškolovala i u kojoj sada radi Luka Baričević.

Općina je PVZ-u Sveti Florijan 2014. uplatila 25 tisuća kuna, a PVZ-u Velebit od 2016. do 2019. uplatila je 217 tisuća kuna, navodi se u odgovoru kojeg potpisuje Mile Baričević, osoba za informiranje u Općini Jasenice.