U trenucima dok su se vladajući okupljali pred monitorima, oporbeni vijećnici stigli su ispred zgrade gradske uprave kako bi ukazali na nelogičnost održavanja virtualne sjednice Gradskog vijeća u doba kada su za građane otvoreni kafići, teretane, igrališta...

- HDZ koristi COVID da bi umanjio demokratska prava, solidarnost koju promovira nije prava, nego njihova stara zajednička. Razlozi su poznati, a to su manjak demokracije i nedozvoljavanje rasprave i kritike mjera pomoći gospodarstvu, objasnila je bojkot sjednice SDP-ova Danijela Vukoša.

Mladen Malta, nezavisni vijećnik s liste MOST-a i predsjednik Udruženja obrtnika Zadar, istaknuo je kako do danas nisu dobili odgovor na dopis kojeg su gradskoj upravi poslali još 16. ožujka.

- Iznijeli smo prijedlog mjera kojim bi bili obuhvaćeni svi poduzetnici. Od otpisa davanja za najam prostora i površina profitiralo je 145 poduzetnika. I ja sam jedan od tih sretnika, ali negodujem zbog ostalih. Grad je prvo donio odluku o odgodi plaćanja, a ne oslobađanju, pa su to promijenili nakon negodovanja, ali sada istu stvar rade za ovaj 5. mjesec. Smanjenje komunalne naknade za 15 % malima je malo, a velikima puno. Umjesto partnerski Grad se maćehinski odnosi prema obrtnicima, a posebno pročelnik Tomislav Korona. Grad gleda samo sebe i nije svjestan situacije i posljedica koje će se desiti. Nećemo biti u stanju plaćati račune ni da želimo. Obrtnici od otvaranja posluju jako loše. Na svom primjeru mogu reći da sam u tri dana zaradio 0 kuna, pa smo jučer bili sretni kad smo naplatili 65 kuna, rekao je Malta. Njegova je procjena da bi današnja sjednica s 21 točkom dnevnog reda uz prisustvo oporbe trajala do jutra, a ovako će biti gotova do marende.

Prema riječima Daniela Radete, Zadar je po mjerama pomoći gospodarstvu najlošiji grad u Hrvatskoj.


View on YouTube

- Provode igru riječi "odgoda umjesto otpis", a cijelo su vrijeme naplaćivali i sve svoje komunalije - Čistoću, Vodovod... S druge strane, nisu isplatili uskrsnice za umirovljenike, rekao je Radeta ističući kao dobar primjer Rijeku koja je otpisala sva davanja gradskoj upravi.

SDP-ov vijećnik naglasio je kako su vladajući, za razliku od većina građana, sigurni za svoje plaće, tražeći pritom podatke o primanjima direktora Turističke zajednice Grada Zadra, Marija Paleke. Malta je pak zatražio objašnjenje zbog čega je u vrijeme štednje ZADRA NOVA zaposlila bivšeg urednika i direktora Zadarskog lista Šenola Selimovića. Iako svjestan da se radi o EU projektu, traži očitovanje od Grada Zadra kao suosnivača te ustanove.

Posljednja sjednica na kojoj su vijećnici mogli postavljati ovakva i slična pitanja održana je još krajem prošle godine, na što je upozorio vijećnik Akcije mladih Kristijan Kotlar ističući kako je "koronakriza dobro došla vladajućima u misiji ukidanja demokracije".

- Razlika je kada pitanje postavite uživo. Preko video konferencije ne znate igra li sugovornik u to vrijeme pasijans ili solitaire, poručio je Kotlar na jutrošnjoj konferenciji za medije.

Nezavisni vijećnik Kristijan Kovačević istaknuo je kako bi se loše osjećao da danas šeta po gradu, pije kavu i ode na fitness, a ne dođe na sjednicu vijeća.

- Imali smo priliku čuti izvješće gradonačelnika u kojem govori da je Zadar jedan od najuspješnijih gradova. Kako je onda ostao na začelju kolone kad se radi o mjerama pomoći? Smatram da se moglo i može bolje, poručio je Kovačević ističući kako je 15% smanjenja komunalne naknade tek kozmetička mjera.

Oporbeni vijećnici neće stati na današnjem protestu.

- Kao Klub vijećnika tražimo mišljenje Ministarstva uprave o legalnosti same sjednice, s obzirom na to da nismo promijenili poslovnik, što znači da je ona nelegitimna, istaknuo je SDP-ov Erol Gaši koji je kao asistent Biljane Borzan povukao usporedbu s Europskim parlamentom koji je morao promijeniti čitav niz akata za održavanje video sjednice.