U Ministarstvu obrane u Zagrebu u ponedjeljak je potpisan Tehnički sporazum o materijalnoj, logističkoj, administrativnoj i personalnoj potpori kojim će Ministarstvo obrane RH pružati Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga.

Sporazum su potpisali državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga pukovnik Tomislav Pušnik, a njime je definirana materijalna, logistička, administrativna i personalna potpora koju je MORH spreman osigurati za rad i razvoj sposobnosti MSAP TC-a.

U svom obraćanju, državni tajnik Ivić istaknuo je kako je preuzimanjem uloge države domaćina Republika Hrvatska zajedno s partnerima, poduzela važan korak prema daljnjem razvoju sposobnosti Saveza, kroz međunarodni program obuke kao sveobuhvatni okvir suradnje.

„Ponosni smo što će se u Središtu obučavati najbolji piloti za provedbu specijalnih zračnih operacija iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Slovenije te koristim ovu prigodu da još jednom čestitam zemljama članicama na svemu što je učinjeno do sada", poručio je Ivić.
O važnosti daljnjeg razvoja sposobnosti specijalnih zračnih snaga govorio je i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Hranj istaknuvši kako vjeruje da će Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga u Zemuniku u budućnosti postati NATO centar izvrsnosti.

Direktor MSAP-a pukovnik Tomislav Pušnik u ovoj je prigodi kazao kako osnivanje MSAP-a ima izniman značaj za sve zemlje koje u njemu sudjeluju jer, objasnio je, obukom u ovom centru primjenjuju se NATO SOF standardi te se na taj način, povećava i razvija interoperabilnost specijalnih zračnih snaga.

„Iako je cijeli projekt još uvijek na početku, naše ambicije su velike. Vjerujemo kako se upornim i kontinuiranim radom može ostvariti ono što planiramo, a to je da MSAP TC postane NATO centar izvrsnosti", rekao je pukovnik Pušnik.

Zamjenik direktora MSAP TC-a pukovnik Peter Simon izrazio je zadovoljstvo napretkom i načinom rada MSAP-a istaknuvši kako njegovo postojanje od samog početka podupire NATO Sjedište specijalnih operacija i američko Zapovjedništvo specijalnih operacija u Europi.

„U ime naših međunarodnih članova i sudionika obuke, izražavam duboku zahvalnost Republici Hrvatskoj, kao zemlji domaćinu programa. Njihova predanost naš je ključ uspjeha", kazao je.

Pukovnih Rashkov i Oblak složili su se kako je u cijeloj obuci, najvažnija razmjena međusobnih iskustava i znanja te kako upravo ulaganje u specijalne zračne snage predstavlja smjer razvoja oružanih snaga.