Uz najvećeg gubitaša KK Zadar (6.9 milijuna kuna), među 10 trgovačkih društava u većinskom ili 100-postotnom vlasništvu Grada Zadra, samo su Nasadi prošle godine poslovali s gubitkom.

I to povećanim u odnosu na prethodnu godinu - Nasadi su 2019. završili s minusom od 1.983 181 kuna.

Nadzorni odbor pod predsjedanjem Nediljka Pavlovića predložio je da se taj gubitak pokrije iz statutarnih (kapitalnih) rezervi Nasada koje iznose 23 milijuna kuna. Skupština koju je u ime Grada Zadra zastupao pročelnik za financije Ivan Mijolović, prihvatio je da se iz temeljenog kapitala pokrije samo 23 tisuće kuna, dok 1,96 milijuna kuna ostaju nepokriveni.

Najveću dobit ostvarila je Čistoća od 5,2 milijuna kuna. Iako bi se ona trebala rasporediti među suvlasnicima, Grad kao većinski vlasnik odriče se svog udjela. - To im je ostavljeno za tekuću likvidnost u ovoj godini u kojoj se svima otežano poslovanje zbog korona epidemije, generalno će gradski financijer Mijolović. Između 15 tisuća kuna, s koliko je s dobiti u 2019. godini poslovao Eko Zadar, većina gradskih poduzeća imala je dobit oko 100-tinjak tisuća kuna: Odvodnja, Tržnica, Vodovod, Inovativni Zadar.

Liburnija je imala 230 tisuća kuna dobiti, a ŠC Višnjik 122 tisuće kuna koju će, odlukom Skupštine, upotrijebiti za pokrivanje gubitka iz 2010. godine.

Ali će zato Obala i lučice svoju lanjsku zaradu od 1,6 milijuna kuna, pridružiti dosadašnjoj dobiti koja je u njihovom bilanci narasla na 8,3 milijuna kuna. 

Zašto je tome tako, trebao bi na sjednici Gradskog vijeća objasniti dugogodišnji direktor Eduardo Duka.