Ove subote, 24. listopada održava se 16. tradicionalna regata Zadarska koka, a najavili su je jedriličari i jedrilinarke na Radiju 057! Zbog pandemije ove godine nema zabavnog dijela na kopnu, ali ima regate i guštanja na moru. Gosti u studiju bili su Igor Marenić, braća Mihovil i Šime Fantela i Petar Cupać te ženski dio ekipe, jedriličarske šampionke Anđela i Mihaela De Micheli Vitturi te Enia Ninčević.

- Ljudi iz našeg kluba teže regati koja nije natjecateljskog tipa, nego na masovnosti. Da svatko tko ima komadić "jidra" starta na zadarskoj rivi. Cilj je povezati ljude s morem i jedrenjem, ipak smo mi "morski" grad, kazao je Cupać u razgovoru s Prtom i Davorom uz pozive svim zainteresiranim Zadranima.

Prošle je godine Zadarske koka oborila rekord s ukupno 114 brodova! Prijave počinju danas u 17 sati u klupskim prostorijama Jedriličarskog kluba Uskok, a potrebno je samo dostaviti ime, broj i sudionike na brodu. Nakon zajedničkog starta u subotu u 11 sati s rive, jedrit će se nekoliko kurseva (maestral, jugo, bura), koji će voditi prema Puntamici, Punti Bajlo, otoku Ošljaku i potom opet prema rivi. Proglašenje pobjednika održat će se na JK Uskok u 19 sati, a nagradit će se prve tri jedrilice u svakoj grupi.

Jedrilice su dužne imati vinjetu za 2020. godinu, osim ako do sada nisu iskoristile pravo jednog nastupa na nekoj od regati HJS-a bez vinjete. U odnosu na dosaadašnja regatna pravila, dopušta se uporaba pomične kobilice i balasta ako se pritom koristi ručna snaga ili pumpa koja ne koristi pogonski motor za poriv jedrilice, vezan na osovinu i propeler. Za vrijeme regate ne smiju biti postavljena sidra na vrhu pramca, a vanbrodski motori na krmi broda s "nogom motora" u vodoravnom položaju. Na regati mogu sudjelovati jedrilice monotrupci s valjanom plovidbenom dozvolom.