Ulica bedema zadarskih pobuna, u Zadru poznatija kao Muraj, bit će službeno otvorena za Dan grada kao šetnica.

Projekt finaciran najvećim dijelom iz EU fondova, preobrazio je tu povijesno poštansku cestu, a potom gradsku prometnicu s parkiralištem, u novu pješačku zonu. Njome će se, što je već sada jasno, odvijati promet na početku i na kraju tog kolnog poteza od 780 metara.

U odjelu za EU fondove, koji je nositelj tog projekta, napravili su prometni elaborat na koji se očekuje suglasnost iz PU zadarske.

- Sve ostaje kao i prije u dijelu prometne povezanosti s gradskom garažom, Muzejem antičkog stakla, Narodnog muzeja, te na završetku Ulice bedema zadarskih pobuna gdje će biti pristup vozila za hotel Bastion, The Garden i budući hotel. Jedino što smo promijenili jesu parkirna mjesta ispod MAS-a koja će ubuduće biti samo za invalide kako bi oni bez ikakve barijere imali pristup šetnici. Na granicama te zone postavit će se podizna platforma sa stupićima za interventni promet. Ostalo izlazi iz domene našeg Odjela, rekao nam je v.d. pročelnik Ante Ćurković.

Na osnovu suglasnosti PU zadarske postavit će se prometni znakovi i obavijesti što je također dio projekta uređenja Muraja koji je u završnoj fazi hortikulture. Zadrani su već otvorili šetnicu, čak je i ograda dobrodošao naslon za promatranje, a tragovi guma od prometa s još uvijek vidljivog gradilišta, nekima otvaraju dilemu kako će se dekorativni beton održavati.

Nakon jednogodišnjih radova, dio građana otkriva Muraj kao novo i osvijetljeno mjesto za šetnju, osobito s kućnim ljubimcima, drugima smeta što će uopće biti moguć promet, dok prof. dr. Pavuša Vežić nije siguran što će se revitalizacijom dobiti, a što izgubiti s obzirom na  suvremene potrebe prometa i povijesni značaj te komunikacije.

Za razliku od nepotrebnog svaljivanja na Gradsko vijeće odluke da se ukloni spomenik, čije je zadržavanje bilo predviđeno projektom i konzervatorskim uvjetima, vijećnici se nisu očitovali o sudbini Muraja u urbanoj politici Grada.

Tako ni gradonačelnik Branko Dukić još nije odlučio hoće li ili neće na uređenoj gradskoj garaži, pored službenih vozila Grada Zadra, tamo i dalje svoja vozila parkirati pročelnici. Kakav će status na Muraju imati biciklisti, budući da nismo vidjeli za njih obilježenu stazu, i to je jedno od pitanja novog, starog Muraja.