Ovisno o težini simptoma u Zavodu za javno zdravstvo može se čekati i do četiri dana na testiranja. Zadarska bolnica je dobila brze antigenske testove i sada ih testiraju, izjavio je to šef epidemiološke službe dr. Alan Medić.

Prije dva dana postavili smo novinarski upit Stožeru civilne zaštite kad će ti brzi testovi, a odgovor još čekamo.

Bolnica je kupila antigenske testove i oni će se koristiti uglavnom za bolničko osoblje i pacijente. Antigenskim testovovima rezultat se dobiva za 15 minuta, ali samo u slučaju izraženih simptoma koronavirusa. Dakle oni će, slično testu za trudnoću, pokazati da si pozitivan ako to doista jesi. Pojasnili su to iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: brzi antigenski testovi mogu se koristiti za dijagnostiku kod simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti. Ako je je brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan, ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom. Brzi antigenski testovi se zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove, ne koriste za isključivanje COVID-19. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz.

I nisu pouzdani kao što su to brzi PCR testovi koji su iz zadarske bolnice naručili i čekaju ih već nekoliko mjeseci. Takvi se testovi ipak analiziraju u laboratoriju, znatno brže nego li postojeći, ali su daleko poželjniji za pošast širenja zaraze. 

Naravno da ostaje pitanje kapaciteta, još uvijek ograničenog u Zavodu za javno zdravstvo i povećanog u laboratoriju zadarske bolnice koja ima novi stroj, uz isti broj stručnih osoba koje su 24 sata angažirane na analizi testova na COVID-19 uz sve drugo što im je djelatnost. Za tumačenje tih testova potrebno je znanja i iskustva.

Prošlotjedni podatak ravnatelja Bolnice, dr. Željka Čuline o 120 dnevnih testova, sigurno je ovih dana povećan. Jučer je, navodi se u informaciji iz Stožera, testirano 476 uzoraka.