Noćas je ovaj svijet napustio Vjeko Surać, legenda zadarske fotografske škole, vlasnik foto ateljea na ulazu u Grad, poznati lovac i nadasve čovjek koji je živio Zadar dok ga korona nije nije zaustavila u neumornim šetnjama.

Svoju radnju Foto Vjeko Surać je otvorio 1951. godine i bila je zatvorena samo na dan smrti njegovih roditelja.

Foto Vjeko danas je zatvoren

Vjeko Surać umro je u zadarskoj bolnici od posljedica moždanog udara, doznajemo od obitelji. Doživio je 91 godinu, punio 92. godinu i nažalost nije uspio u svom naumu da će proslaviti svoj stoti rođendan i počastiti što više Zadrana.

Surać i Seferović na fotografskoj izložbi

Lani u veljači za njegov 90. rođendan bila je velika fešta iako je ogroman krug prijatelja šjor Vjeke postao sve manji. Godine su uradile svoje i bogat društveni život, stasiti šjor Vjeko sveo je na rijetka druženja i duge šetnje.

Ispred njegovih objektiva izredale su se generacije Zadrana koje je dokumentirao na svojim fotografijama.

Županijsku nagradu za životno djelo Vjeko Surać dobio je 1999. godine, a "Zlatne ruke" priznanje Hrvatske obrtničke komore 2014. godine.

Vjeko Surać bio je istinski obrtnik. Svoj zanat učio je kod tada najboljeg fotografa Ratka Novaka, kod kojeg je bio naučnik zajedno s Josom Špraljom. U fotografiju se zaljubio s 15 godina, a aktivan fotograf je bio do 70 i neke godine svog života.

Više od nagrada i priznanja, ostat će trag na čovjeka iz Murvice, Vjeku Suraća koji će u Zadru biti zapamćen kao foto Vjeko iako je bio i vrstan lovac.

Nažalost, zbog epidemioloških mjera Vjeko Surać, koji je svima odlazio na sprovod, neće biti ispraćen od svih svojih prijatelja, rodbine, poznanika i građana Zadra.