Hrvatski književni povjesničar i romanist Valter Tomas preminuo je jučer u 68. godini života. Tomas je rođen 1952. godine u Zadru, a od 1983. radio je na Odsjeku za talijanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zadru je, gdje je držao kolegij suvremenoga talijanskog jezika, vježbe iz talijanske sintakse, stilistike i metrike.

Od 1986. do 1990. bio je uključen u znanstveni projekt Filozofskog fakulteta "Književnost u dalmatinskoj periodici na talijanskom jeziku u 19. i 20. stoljeću", a od 1998. do 2002. član je istraživač u znanstvenom projektu "Hrvatska jezična baština u povijesnim dokumentima". Bio je član uredništva Zadarske smotre te suradnik Leksikografskoga zavoda "Miroslav Krleža" u Zagrebu.

Autor je više knjiga, među kojima i "Hrvatska književna baština u zadarskome tjedniku La Dalmazia (1845. - 1847.)", "Gazzetta di Zara u preporodnom ozračju: prijevodi hrvatske poezije i ostali književni prinosi", "Talijanski prijevodi hrvatske poezije i ostali književni prilozi u Gazzetta di Zara".