Netom objavljena presuda Općinskog suda u Zadru otkrila je detalje novog mučnog nasilnog čina prema ženama koji se odvio ovog ljeta u Zadru.

Prema obrazloženju presude, 42-godišnjak je 14. kolovoza oko 18:20 sati u Zadru u alkoholiziranom stanju došao na večeru kod svoje bivše djevojke. Kada je ona, ljuta jer je pijan, rekla da će večerati drugi put, on ju je počeo vrijeđati riječima "kurvo, droljo". Rekla mu je da ode iz stana i tada je uslijedio kaos.

"Kurvetino smrdljiva, ono što je Daruvarac napravio je šala što ću ja tebi napraviti", vikao je 42-godišnjak gađajući je pepeljarom. Krenuo je za njom u spavaću sobu, legao na nju, te ju udarao šakom po glavi i bubrezima. Kada se pokušala izmaknuti, počupao ju je za kosu i ponovno udario šakom po glavi, nakon čega je otišao u kuhinju i uzeo nož. Prislonio ga je uz vrat žrtve:

"Zaklati ću te, nećeš ti od mene raditi budalu, sve ću tvoje poklati!". Gađao ju je i pivom, ali se ona uspjela izmaknuti. Zatim joj je prislonio nož na trbuh i uputio stravične riječi: "rasparat ću ti cijelu utrobu!". Žrtva je u strahu uspjela pobjeći ispred zgrade. No, on je došao za njom držeći u ruci nož, te ju je, zajedno sa stolicom na kojoj je sjedila, podigao i bacio na pod pri čemu je ona udarila glavom o zid. Kada je ispred stana ugledao dvije susjede, pobjegao je vozilom.

Žrtva je na sudu navela kako je s okrivljenikom bila tri godine u ljubavnoj vezi, tijekom koje je i ranije bio agresivan. Nazvao ju je da se pomire, tvrdeći kako se promijenio, pa su dogovorili večeru koja je krenula po zlu.

- Ne mogu opisati taj osjećaj straha. Plakala sam, jaukala i molila ga da me pusti. Trenuci su se činili kao vječnost, navela je na sudu. Kako je on nekoliko dana bio u bijegu, bojala se biti sama u stanu pa je spavala kod prijateljice, dok ga policija nije pronašla i uhitila. Žrtva je iznijela i zabrinjavajući podatak o liječničkoj obradi u doba korone.

Bilo joj je neugodno s policijom otići na bolnicu, pa je otišla bez njih te noći na hitni prijem. No, dežurni liječnik joj je rekao da dođe sutra ujutro, pošto je 10 minuta ranije na rendgenu bio pacijent zaražen koronavirusom. Osnovni pregled platila je 300 kuna, a medicinsku sestru je pitala koliko se plaća rendgen. Kada joj je ona rekla iznos oko 800 kuna, odustala je od snimanja jer nije imala toliko novca. Objasnila je kako je ostala bez zdravstvenog osiguranja jer je radi epidemije izgubila posao u Biogradu, gdje je radila kao fizioterapeut.

Policajcima je u suzama ispričala kako ona nije prva žena kojoj je on ovo napravio, ali ga nitko dosad nije imao hrabrosti prijaviti. Bit će sretna ako barem jednu žensku osobu spasi i zato će ići do kraja, navela je na ispitivanju tražeći službenike da opomenu roditelje 42-godišnjaka koji je uznemiravaju pozivima.

- Iskaz oštećenice potkrijepljen je i liječničkom dokumentacijom, te je razvidno da se iste noći javila u Opću bolnicu Zadar, a ozljede koje je spomenula kod prvog iskaza i na raspravi, spomenula je i liječniku koji ju je zaprimio. Liječnik joj je kao dijagnozu naveo contusiones capitis (natučenje glave), a do daljnje obrade nije došlo radi situacije s Covidom-19, a oštećenica je pojasnila da nije bila u financijskoj situaciji kasnije napraviti sve pretrage jer nije imala osiguranje te bi morala plaćati pune iznose, navodi se u obrazloženju presude.

Zbog činjenice da se okrivljenika teretilo za kazneno djelo prijetnje, a ne za nanošenje tjelesne ozljede, sutkinja Ana Zrilić odbila je dokazni prijedlog obrane za provođenjem vještačenja ozljeda oštećenice.

Prilikom izricanja kazne sud je 42-godišnjaku kao olakotne okolnosti cijenio osobne i imovinske prilike, te korektan odnos prema sudu, dok mu je kao otegotnu okolnost uzeo raniju osuđivanost zbog nedozvoljenih igara na sreću.

Bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca, koju je za 42-godišnjaka zatražilo Općinsko državno odvjetništvo, sud je smatrao prestrogom.

- Imajući u vidu činjenicu da je okrivljenik skoro tri mjeseca (od 17. kolovoza do 11. studenog) proveo u istražnom zatvoru, što mu je uračunato u kaznu, sud drži da je to djelovalo na okrivljenika u tolikoj mjeri da neće počiniti kazneno djelo, navedeno je u presudi kojom je 42-godišnji nasilnik osuđen na trogodišnju uvjetnu kaznu, kao zamjenu za jednogodišnji zatvor.

Kako doznajemo, odvjetništvo je uložilo žalbu na presudu, smatrajući je preblagom za ovakav nasilan čin.