Zbog preopterećenosti sustava Ravnateljstvo civilne zaštite, zbog čijih je nejasnih uputa nastala prava "mail zavrzlama", proširilo je ovlasti županijskih stožera za izdavanje propusnica.

Dosad je županijski stožer bio nadležan samo u dva slučaja, potrebne medicinske skrbi i odlaska na posao, a od jučer rješava i zahtjeve za izdavanje propusnica za odlazak u smještajne objekte u kojima je uplaćen smještaj najkasnije do stupanja Odluke na snagu 23. prosinca, njegu starijih i nemoćnih uz priloženo mišljenje liječnika ili službe socijalne skrbi, te zahtjeve pomoraca za ukrcaj na brod.

Unatoč povećanom opsegu posla, zahtjevi se rješavaju u najkraćem mogućem roku, pa je tako jedan građanin zvao samo kako bi pohvalio brzinu i efikasnost rada 22 službenika Zadarske županije, koji na mailovima i telefonima dežuraju od 8 do 22 sata. Tu pohvalu potkrjepljuje i broj riješenih zahtjeva.

- Do sata je pristiglo 5016, a odobreno je 3216 zahtjeva, doznajemo od Vlatke Vučić-Marasović, zadužene za komuniciranje Stožera.

Zahtjevi za izdavanje e-propusnica podnose se prvenstveno putem aplikacije e-građani, a ukoliko ju netko od građana nema onda na adresu e-pošte [email protected]

Za ostale opravdane razloge zahtjevi se podnose Ravnateljstvu civilne zaštite na adresu e-pošte: [email protected]

Od uspostave kontrolnih punktova na granicama Zadarske županije bilo je 12 slučajeva u kojima osobe nisu imale propusnice te su upućeni prema mjestu svog prebivališta.