U srijedu tijekom poslijepodneva na obrovačkom području ozlijeđeno je dijete uslijed aktiviranja pirotehničkog sredstva, objavila je u novom priopćenju zadarska policija. Pružena mu je liječnička pomoć u zadarskoj bolnici i konstatirana laka tjelesna ozljeda.

- Iako je ovo na području Policijske uprave zadarske od 15. prosinca do danas prvo zabilježeno ozljeđivanje od pirotehničkih sredstava, koje na svu sreću za posljedicu ima lake tjelesne ozljede, još jednom pozivamo građane da budu razboriti i odgovorni pri uporabi pirotehničkih sredstava:

- Ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli nastradati.
- Uvijek budite uzor djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih vi koristite.
- Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć!
- U slučaju da se ne možete suzdržati od uporabe pirotehničkih sredstava, obvezno proučite upute o načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima, uz striktno poštivanje sigurnosne udaljenosti.
- Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća. Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju.

Upravo ovih dana i građani samoinicijativno pozivaju ne prestanak upotrebe petardi, u znak suosjećanja sa žrtvama potresa u Petrinji.

Djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje bilo kakvih pirotehničkih sredstava. Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva. Osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije, jer posljedice mogu biti kobne.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, samo osobama starijim od 18 godina.

Pirotehnička sredstava kategorije F2, F3, T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba. Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava zabranjena je u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva. 

Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je da će fizička osoba mlađa od 18 godina koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, te fizička osoba koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca ili uporabljuje pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima, odnosno na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, biti kažnjena za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 5 tisuća do 15 tisuća kuna. 

Pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola, kao ni blizu prolaznika, djece, životinja ili zapaljivih i osjetljivih predmeta, te drugih sredstava ili predmeta koja pirotehničko sredstvo može oštetiti (vozila i sl.). Pri tome je važno poštovati sigurnosnu udaljenost pri aktiviranju.

Obvezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje s pirotehničkim sredstvom jer pogrešna uporaba može biti kobna.