Glasnogovornica Domovinskog pokreta Zadarske županije Ana Bubić uputila je medijima priopćenje članova predsjedništva ovog ogranka o stanju u Civilnoj zaštiti na području Hrvatske i Zadarske županije.

"Nedavnim katastrofalnim potresom na području Banovine izašla je na vidjelo sva neorganiziranost državnih vlasti za žurnim djelovanjem u pružanju pomoći nastradalima. Civilna zaštita se pokazala nespremna i neorganizirana da u kratkom roku reagira na najbolji mogući način. Pokazalo se da je stanje i upravljanje u robnim rezervama na najnižoj razini. Nepovjerenje građana u institucije došlo je do kritične razine.Za državu koja je pokazala u Domovinskom ratu da je u kratkom roku sposobna stvoriti pobjedničku vojsku i policiju, odrede Narodne zaštite, Civilnu zaštitu, Crveni križ, vrhunsko funkcioniranje medicinske zaštite, skrb o izbjeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ovakvo stanje je nedopustivo. Institucije koje su trebale nastaviti na stečenim iskustvima, devastirane su imenovanjima po političkim podobnostima i procjenom, „nama se to neće dogoditi".

Zadarska županija nije ništa bolje organizirana. Imamo čelnog čovjeka Stožera Zadarske županije, koji u pandemiji kakvu ne pamtimo još od Španjolske gripe koronu liječi sa „dva kila lešade" a za veliki broj preminulih (31 štićenik)u Domu za starije i nemoćne kaže „što je tu je", umjesto da formira stručnu komisiju koja treba utvrditi je li je bilo nepravilnosti i propusta i sukladno nalazu poduzeti mjere.Upitna je i organizacija Civilne zaštite, popuna postrojbi civilne zaštite, evidencija obveznika civilne zaštite, imenovanje zapovjednika, upravljačke skupine i svih pripadnika postrojbe,opremanje zaštitnom radnom odorom, specijalističkom i skupnom opremom, mobilizacija itd.

Kompletna situacija s pandemijom i potresom pogođenim područjima izgledala bi bolje da se na čelnim mjestima ne imenuju ljudi koji su na političkim dužnostima a nisu osposobljeni i nemaju izobrazbu ili iskustva u rukovođenju u kriznim situacijama elementarnih nepogoda. Operativne snage koje su osposobljene i stručne u funkcioniranju u takvim uvjetima poput vatrogastva, Crvenog križa, udruge građana, pravne osobe od značaja za sustav civilne zaštite na razini jedinice lokalne samouprave zbog loše organizacije i sporosti u donošenju odluka kasne u djelovanju. Pravilnik o mobilizaciji, uvjetima i načinu rada operativnih snaga sustava civilne zaštite u praksi se ne primjenjuje, i upravo zbog toga sustav ne može profunkcionirati na najbrži i najučinkovitiji način.Tromost i kadrovska potkapacitiranost sustava Civline zaštite, onemogućuje brzo, kvalitetno, učinkovito reagiranje u elementarnim nepogodama.

Potrebno je izvršiti izmjene i dopune Zakona o sustavu civilne zaštite, učiniti ga učinkovitim i primjenjivim za vrijeme elementarnih nepogoda, požara, potresa, poplava, klizištima i drugim mogućim inzvnarednim okolnostima poput nekontroliranih migrantskih upada u zemlju (migrantska kriza 2015), terorizma itd. Postaviti ljude u stožerima Civilne zaštite, koji su za to stručni, imaju iskustva i refleks u donošenju odluka u kriznim situacijama. Izvoditi vježbe i osposobljavati pripadnike Civilne zaštite, za sve vrste ugroza. Svi znamo da su za to potrebna materijalna i financijska sredstva ali najskuplji su ljudski životi.

Ovim putem apeliramo jedinicama lokalne samouprave da formiraju odjel za krizne situacije koji će neovisno o političkoj konstelaciji snaga na vlasti raditi na organizaciji i uvježbavanju svih segmenata Civilne zaštite za brzo i učinkovito djelovanje u mogućim elementarnim nepogodama i drugim oblicima ugroze, te na takav način vratite povjerenje građana i pruže im određenu dozu sigurnosti", stoji u priopćenju.