Dvojica HOS-ovaca, od kojih je jedan u spornim obilježjima novinarima objašnjavao zašto su tu, bila su dio službenog protokola obilježavanja Akcije Maslenica. Portal Index.hr objavio je popis uzvanika, na kojemu se vidi da su kao službeni gosti navedeni davatelj izjave Ante Baraba Knez, ali i Elvis Čulina.

- Nisu svi bili u protokolu. Nisam ih vidio kada su došli. Imamo 9. bojnu HOS-a koja je uredno pozvana. Naš protokol je jučer pokušao kontaktirati s njima, nažalost, imam informaciju da se oni nisu javili. Jesu li primili mail ili nisu, to ne mogu reći. Županija je ove godine zbog posebnih epidemioloških uvjeta pozvala iz svih udruga Domovinskog rata samo po jednog predstavnika, rekao je Longin.

I ministar obrane Mario Banožić danas je rekao kako osobe u odjeći s ustaškim obilježjima, zbog kojih je predsjednik Republike Zoran Milanović napustio obilježavanje obljetnice VRO "Maslenica 93.", nisu bile dio protokola u Zadru.
Popis koji je objavio portal Index.hr pokazuje kako su ipak bila pozvana dvojica članova Udruge IX: bojne HOS-a Zadar, a bar jedan od njih bio je sa zastavom i majicom "Za dom spremni".

- Ja sam osobno u protokolu, moj predsjednik je u protokolu, mi smo u protokolu, kao sve udruge iz rata. Prilikom dolaska nam je rečeno da ljudi koji su u protokolu idu na polaganje vijenaca. Ako predsjednik nije spreman doći među branitelje, pokloniti se žrtvama, takav nam ne dolazi. Nije bilo vrijeđanja, to nam nije bilo ni u planu. Mi smo se postrojili, protokol je počeo, imamo maske, nitko nam ne može naše, a on, što je napravio u Novskoj, to je sad napravio, kazao je Baraba Knez novinarima. I bio je u pravu.

Priopćenje iz Zadarske županije: Sudionici s obje strane političkog spektra sebe su stavili u prvi plan

- Zahvaljujemo svima koji su na dostojanstven i civiliziran način, kako i priliči, sudjelovali u obilježavanju 28. obljetnice VRO Maslenica 93. Sve ove godine obilježavanja se u prvi plan stavljala važnost prve velike pobjedničke akcije hrvatskih vojno-redarstvenih snaga u Domovinskom ratu, ali i ono najvažnije - odavanje dužne i zaslužene počasti svim poginulima za slobodu naše Domovine. Nažalost, današnje obilježavanje djelomično je zasjenjeno incidentom na samom početku kada je dio sudionika, s obje strane političkog spektra, odlučio sebe staviti u prvi plan, umjesto dostojanstvenog odavanja počasti žrtvam, stoji u priopćenju koje je u poslijepodnevnim satima stiglo iz Zadarske županije.

- Na obilježavanje obljetnice bile su pozvane sve postrojbe koje su sudjelovale u VRO Maslenica, uključujući Udrugu 9. bojne HOS-a Zadar, uz preporuku da zbog epidemioloških mjera svaku od njih predstavlja po jedna osoba, a najviše dvije. Predstavnici Udruge 9. bojne HOS-a, redovno su prijavljeni u protokol, kao i predstavnici ostalih braniteljskih udruga, a s popisom su dan ranije bili upoznati i protokoli cijelog državnog vrha, uključujući Ured Predsjednika. Svi ostali pojedinci koji su se pojavili na odavanju počasti nisu bili dio službenog protokola te su na obljetnici bili isključivo u privatnom aranžmanu.

Napominjemo da članovi Udruge 9. bojne HOS-a Zadar svake godine aktivno sudjeluju u programu obilježavanja VRO Maslenica, ravnopravno sa svim ostalim udrugama i da je suradnja s njima bila uvijek na profesionalnoj razini. Nadalje, kako bi se spriječila veća okupljanja organizacijski odbor je poslao preporuku svima koji žele odati počast žrtvama, da to učine samostalno tijekom dana jer smo, slijedeći upute Nacionalnog stožera civilne zaštite bili ograničeni s brojem sudionika.

Još jednom iskazujući žaljenje zbog incidenta, zahvaljujemo svim udrugama iz Domovinskog rata, ratnim postrojbama sudionicama ove veličanstvene operacije i svim ostalim sudionicima VRO Maslenica, koje su ove godine dostojanstveno odale počast i prisjetile se svojih suboraca, pridržavajući se svih epidemioloških mjera.

Nadajmo se da ćemo već od iduće godine, ali i svih narednih godina VRO Maslenica 93. obilježiti još svečanije i s puno više sudionika, kako smo to i običavali sve ove godine, što velika pobjednička operacija koja je donijela slobodu dobrom dijelu Zadarske županije, ali i nagovijestila konačnu pobjedu u Domovinskom ratu i zaslužuje, stoji u priopćenju.