Predsjednik Vlade Andrej Plenković se, nakon brifinga zapovjednika HRZ-a u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, sastao sa županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem u zgradi Zadarske županije. Uz predsjednika Vlade sastanku su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministar rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

- Ono što je prednost naše županije jest da se možemo pohvaliti sigurnošću u svakom pogledu. Zadarska županija u prvih sedam mjeseci ove godine, s obzirom na okolnosti, ima odličnu sezonu. U dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno je 92% noćenja u usporedbi s rekordnom 2019. godinom. Zaposlenost je također u rangu 2019. - krajem srpnja imali smo 62 tisuće zaposlenih, pohvalio se Longin brojkama.

Projekti se, kaže, i dalje realiziraju - počeli su radovi na obnovi Zadarske rive, dovršen je Centar za kreativne industrije u Zadru, a očekuje se dovršetak Trajektne luke Tkon, Centra izvrsnosti Cerovačke špilje u Gračacu i Providurove Palače u Zadru. Od svih njih, izdvojio je vodovodizaciju.

- Ne moram govoriti kolika je uloga premijera i članova Vlade za razvoj našeg Grada. Ono što će biti moja intencija za ubuduće je da otvaramo pitanja koja su jako bitna za razvoj grada Zadra, a to su pitanja vrata grada Zadra, odnosno garaža koja može zaprimiti veći dio automobila, pogotovo u ljetnim mjesecima, a drugo je pitanje marine, za koju znamo da je u zastoju, a na kojoj napokon želimo vidjeti razvitak. Puno toga će se uskoro otvoriti u Gradu Zadru, najavio je Dukić.

Premijer Plenković rekao je kako su kroz prvi mandat napravili velike napore s reformom financiranja jedinica lokalne i područne samouprave. 

- Povećani su prihodi županije, grada i općina, te smo donirali više sredstava i mogućnosti kako bi financirali svoje projekte, mogućnosti i političke prioritete. U Zadarskoj županiji više od 4000 poslodavaca koristilo je mjere pomoći na koji način smo zadržali ljude na radnim mjestima te omogućili da ne bude nikakvog egzistencijalnog problema za zadarske obitelji. Ta činjenica se vidi u zaista kvalitetnoj pripremi turističke sezone, koja se uspoređuje više s rekordnom 2019., nego 2020 godinom. Dobrim epidemiološkim mjerama osigurali smo siguran boravak u Hrvatskoj, izjavio je premijer Plenković kojem je ovo prvi boravak u Zadru nakon lokalnih izbora. Dodao je kako će nastaviti s projektima koje se tiču svih resora u "središtu hrvatskog ribarstva".

Predsjednik Vlade u svom posjetu Zadarskoj županiji nazočio je otvorenju EuroVolley 2021 - europskog prvenstva u odbojci za žene na Višnjiku. Prije utakmice u 17 sati susreo se s hrvatskim reprezentativkama i izbornikom reprezentacije.