Mursa je u Zadar došla kao vodeća momčad lige i aktualni osvajač Kupa od prije nešto više od dva mjeseca. Dakako, i kao apsolutni favorit, protiv kojeg su Zadrani najavljivali da će i osvojeni set biti velika stvar. Na kraju je Zadar osvojio tri seta i upisao veliku, vjerojatno najveću pobjedu u (novijoj) klupskoj povijesti. Stalne rotacije u igri domaćeg sastava potpuno su zbunile Osječane koji sigurno nisu očekivali da im "plavi" mogu stvoriti tolike probleme.

Početak, međutim, ničim nije dao naslutiti svojevrsnu senzaciju. Već u prvom poenu igrači Murse su sa tri bloka zaustavili pokušaje Zadrana, povela je potom Mursa 8:2, a prvi "aktivni" poen Zadar je osvojio tek kada je Viduka pogodio za 6:12. Do tada pet poena domaćima donijele su pogreške gostiju. Prvi set bio je tako odlučen u ranoj fazi, sve ostalo bilo je samo odrađivanje posla. No, po jutru se dan ovaj put nije mogao (pre)poznati.

Ozljeda Viduke

U drugom setu Zadar je kod 3:2 imao prvo vodstvo na utakmici, nakon kojeg je uslijedila sve bolja igra sastava s Višnjika. Počelo je s dobrim prijemom, nastavilo se dobrim blokom, pa ni povremeno lošiji servisi više nisu bili problem. Kada su osjetili da mogu ravnopravno s Osječanima Zadrani su krenuli još odlučnije. Toliko odlučno da su se u drugom setu jasno vidjele velike mogućnosti domaćih. Prednost Zadra u drugom setu je stalno rasla i brzo je na ručnom semaforu stajalo 1:1.

Treći set bio je izjednačen do 15:14 kada se dogodio mali pad domaćih, što je Mursa iskoristila i otišla na 16:21. Povratka više nije bilo, a potencijalne nevolje dala je naslutiti ozljeda do tada raspoloženog Viduke, kojeg je lopta pogodila u prst. Brza reakcija Marina Masnića, tada u ulozi fizioterapeuta, nije pomogla, a Viduku je na srednjem blokeru zamijenio Matko Kulaš, koji je ove sezone igrao vrlo malo.

Spašena meč lopta

Masnić je mijenjao postavu kao malokad do sada i svaki put je uglavnom pogađao. Tako je bilo i s ulaskom Donata Mandića umjesto Trpimira Burčula. Zadar je, naime, u četvrtom setu složio dobitnu kombinaciju, koja je uz silnu borbenost bila nezaustavljiva. Peti set domaći su najavili kod vodstva 22:20 nakon dva uspješna bloka, najprije Suraća, pa Šestana. Mursa potom odlazi na 22:23, Zadar se vraća do 23:23 da bi trenutak kasnije gosti imali meč loptu, koju je poništio Surać. Igra se potom poen za poen do 27:26 kada Zadrani u nekoliko situacija čudesno spašavaju loptu. Potom je odgovornost, kao i u većini kritičnih situacija ove sezone, preuzeo Surać i pogodio za 28:26. Uslijedilo je veliko slavlje Zadrana i publike jer je tada bilo jasno da je silan trud donio najmanje bod.

Ako je to tada Zadar igrao odlično, ono što je pokazao u petom setu bilo je - vrhunski. "Plavi" su odjurili do 11:4, upali potom u male probleme, ali se nisu dali smesti i sa 15:11 ispratili su goste, kojima je to tek treći poraz u 21 nastupu ove sezone. Ne treba ni reći kolika je bila radost Masnićevih igrača. Itekako zaslužena radost.

ZADAR - MURSA 3:2

(19:25, 25:19, 20:25, 28:26, 15:11)

ZADAR - Dvorana 4 ŠC Višnjik. Gledatelja: 100. Suci: Hranić i Adamek (obojica Zagreb).

ZADAR: Radošević, Viduka, Škara, Surać, Buterin, Kulaš, Mandić, Grubišić, Šestan, T. Burčul, Belić, D. Burčul. Trener: Marin Masnić.

MURSA: Dudaš, Suk, F. Vranješ, L. Vranješ, Šćerbakov, Kolarić, Prlić, Puljić, Ivković. Trener: Leonard Barić.