Rok Stipčević stavio je potpis na ugovor, koji ga na jednu sezonu, s opcijom produljenja na još jednu, veže uz najtrofejniji talijanski košarkaški klub Olimpiu Milano, koji igra pod sponzorskim imenom EA7, a u vlasništvu je modnog diva Giorgia Armanija. Iako se njegov ostanak u Vareseu donedavno činio gotovo sigurnim, zadarski razigravač nije mogao odbiti ponudu moćnog euroligaša, koji u svojim vitrinama ima 25 naslova prvaka Italije, te tri titule prvaka Europe.

- Bio sam 99,9 posto siguran da ću ostati u Vareseu. Imao sam i potpisan ugovor, međutim, javio se Milano sa vrlo ozbiljnom ponudom. Razgovarao sam i s trenerom Sergiom Scariolom, koji mi je objasnio situaciju i rekao da me želi u momčadi. Nije bilo baš jednostavno izići iz ugovora s Vareseom i potpisati novi s drugim klubom, tako da je sve to potrajalo nekih desetak dana, ali sretan sam što sam potpisao za tako veliki klub - prvi su Rokovi dojmovi nakon potpisa ugovora karijere.

Jednostavno, bila je to ponuda koja se ne odbija.

- To je za mene ogroman iskorak u karijeri. Riječ je o klubu, koji po svemu spada u sam europski vrh.

Prošle je sezone Milano bio među 16 najboljih momčadi Eurolige, dok je u finalu domaćeg prvenstva poražen od Siene. Ove sezone nova Stipčevićeva momčad želi napokon prekinuti višegodišnju dominaciju Siene u Italiji, te otići što dalje u Europi.

- Ciljevi su jasni, prvenstvo i kup Italije, te najmanje top 16 Eurolige, a vjerojatno i više od toga. Izuzetno mi je drago što ću ponovno igrati protiv najboljih europskih momčadi i što ću ove sezone imati još više utakmica.

Momčad Milana za novu sezonu je već sad impresivna, a za očekivati je još neka pojačanja.

- To je velik izazov i maksimalno sam motiviran da se dokažem. Ne znam postoji li veća razina od ovoga. Hendrix, Langford, Cook, Bourousis, Fotsis, Basile, Hairston... Od prvog do trinaestog igrača, sve su to imena koja treba respektirati. Momčad je vrhunska i nadam se da ću se što bolje uklopiti.

Kakve su reakcije u Vareseu na neočekivani odlazak?

- Mišljenja su podijeljena, međutim, pravi navijači i oni koji razumiju što je sport, razumiju me. Dobio sam dosta poruka potpore i čestitki. Mnogi su rekli: „Samo da nije Cantu", jer im je to najveći rival. Nije im ni Milano drag, ali to će nekako pretrpjeti. Žao im je što odlazim iz Varesea, kao i meni, jer je taj grad i klub ostavio odličan utisak na mene. Tamo sam proveo prelijepih godinu i pol dana, ali kada je stigla ponuda iz Milana, nisam imao što razmišljati - zaključuje Stipčević.

Scariolo: „Stipčevićeva karijera je u uzlaznoj putanji"

Trener Milana pun je riječi hvale za 26-godišnjeg Zadranina.

- Stipčević ima više karakteristika koje smo tražili od igrača, kojim smo htjeli popuniti momčad na poziciji razigravača. Njegova je karijera u uzlaznoj putanji. Garantira nam glad potrebnu za održavanje zdrave konkurencije unutar momčadi. Vrlo je brz, ima dobar šut za tricu i komplementaran je s Omarom Cookom. Uz to, sposoban je igrati vrlo agresivnu obranu na protivničkom organizatoru igre, što je za naš obrambeni koncept iznimno važno - izjavio je Scariolo, koji je i izbornik španjolske reprezentacije.