ZADAR - Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeriu danas počinju jedriličarska natjecanja. Na startu, 10. kolovoza bit će Šime Fantela i Igor Marenić  u klasi 470, dok će  za 49-er olimpijski regata početi 12. kolovoza. Tada će strat na svojoj završnoj regati imati Pavle Kostov i Petar  Cupać. Za natjecanje je predviđeno devet dana s tri rezervna dana. Medal race za klasu 470 zakazan je 17. kolovoza, a dan poslije za klasu 49er.

  More na regatnim poljima u zaljevu Guanabara je prljavo, ali nije nepodnošljivo, najvažnije je da nema otpada, koji za samo natjecanje može biti veliki problem, udarac može oštetiti jedrilicu, vrečica zalijepljena na kobilici ili kormilu usporiti brod, itd. Svaki „susret" s otpadom može značiti loš rezultat. To je ono što sportaši u ovom trenutku stavljaju u prvi plan.

- Prljavština srećom ne zaustavlja brod, a moram reći da čak ni ne zaudara. Nema neugodnog mirisa, jedino je vizualno ta smeđa boja, zna biti pjene, ali nije nešto što će odlučivati, rekao je izbornik Edo Fantela.

Hrvatski jedriličari smireno se spremaju za regatu. Svi se dobro osjećaju, nema ozljeda ni bolesti, da kucnemo o drvo, sve je na svome mjestu.
- Mislim da su svi zadovoljni, opušteni, odradili su ono što su mislili odraditi. Izuzetno nam je iskusna ekipa, svi imaju dva i više olimpijskih ciklusa iza sebe. U naponu snage su, u godinama su koje obično osvajači medalja imaju, iskustvo je izuzetno važno, oni ga imaju. U Pekingu su bili mladi i napravili su čudo, u Londonu mislili smo da smo spremni, jedriličari su mislili da su spremni. Međutim u Londonu smo išli na najgori mogući teren, u goste Britancima. Pokazalo se da je procjena bila dobra: tamo se radilo izvan regatnog polja. Ovdje smo na neutralnom terenu i zbilja su svi uvjeti stvoreni da se realno može očekivati medalja, s tim da je u jedrenju to zbilja teško prognozirati, pojasnio je Fantela u izjavi za press HJS-a.