Direktor NK Zadra Svetko Ćustić pozvao je danas na izvanrednu konferenciju za medije novinare kako bi im prezentirao učinjeno u svom mandatu koji je počeo u rujnu 2016. godine, te im prezentirao dokumente o financijskim rezultatima kluba u tom razdoblju. Iako su stavke rashoda iz godine u godinu sve manje, kao i izdvajanje koje ima većinski vlasnik, Grad Zadar, zbog dugova prema igračima i struci nastalih prije njegovog dolaska te pokrenutih arbitraža, voda je u klubu "do grla". Za stare dugove i arbitraže klub je u tom vremenu isplatio 1,5 milijun kuna.

- Došli smo raditi ono što je bila obveza onih prije a nisu radili. Isplatili smo 1,58 milijuna kuna, a kroz razgovor s igračima otpisano nam je 585.000 kuna. To su igrači koji su tu igrali dvije i više godina bez ijedne lipe, ali su prepoznali naš projekt, situaciju u kojoj se nalazimo te su nam oprostili dio dugovanja. No i te dugove netko treba platiti, ako nam Grad u tome na pomogne klub će teško dalje funkcionirati, rekao je Ćustić.

Novinarima su podijeljeni materijali iz kojih je vidljivo kako klub sada funkcionira i na što se troše dobivena sredstva.

- Sve ono što je najveći vlasnik kluba, Grad Zadar, uložio do sada iz proračuna ili kroz rebalans, potrošeno je namjenski. Do lipe se zna što je plaćeno, što smo radili i kakve su nam namjere u sljedećoj godini. Kroz 2,5 godine svim našim zaposlenicima, igračima i radnoj zajednici, redovno su isplaćivane plaće i doprinosi. Napravili smo i neki rezultat, nismo više u Trećoj ligi, sada smo u Drugoj, a uvijek mislim da može više, jer znamo koliko nogometnog talenta ima u ovom gradu. Sami naši domaći igrači mogu izdržati tu ligu a za iskorak prema Prvoj HNL moramo se pojačati igračima koji donese prevagu i dimenziju više. Zato smo vratili neke naše prijašnje igrače koji su igrali prvu ligu, imamo još kvalitetnih pojedinaca uz koje se nadamo vratiti klub i stabilizirati ga u Prvoj ligi. Po mom planu je to bilo 2020, nadam se da će nam to i uspjeti.

- Bez podrške grada to ne bismo napravili. Nadam da će u Gradu prepoznati ovo što radimo, te da ćemo moći poboljšati uvjete za rad mladih uzrasta. Kada smo došli u klub tu je bilo 220 djece, sada ih je 430. Imamo konstantan rast talentiranih dječaka. Zaustavili smo odlazak djece u klubove u koje su prije išli, Dinamo, Hajduk, Rijeku, Osijek... I djeca i roditelji su shvatili da je ipak najbolji razvoj tu. Kada bi se stvorili uvjeti igranja na Bagatu, umjetna trava, reflektori, tribinica, imali bismo još 100-200 djece u pogonu. Ovako smo ograničeni terminima jer djeca ne mogu trenirati kada su u školi. Nadamo se da ćemo ipak za jedno određeno vrijeme to biti jedna zdrava ekipa, sastavljena isključivo od domaćih igrača, rekao je Ćustić.

Grad je u ovoj godini za klub predvidio 1,25 milijuna kuna, od čega 250.000 ide na PDV. Ćustić se nada skoroj uplati obećanih sredstava, kako bi se podmirio barem dio dugovanja iz arbitraža i klub mogao nesmetano nastaviti natjecanje u Drugoj HNL.

- Dugovanja su velika i ja mogu rješavati nešto kroz razgovor, ali ona se na kraju moraju platiti. Sa svima koji su na arbitraži obavljen je razgovor, jedino još moramo dogovoriti s Igorom Štimcem, prema kojem ostaje jedno veće dugovanje.

Najveći problem klubu uz manjak sredstava je i do kraja neriješena vlasnička situacija.

- Nama je 35 posto dionica u zraku, znate tko je vlasnik (aludira na Rena Sinovčića, pr. a.). Kada se to riješi ja ovaj klub vidim kao jednu zdravu cjelinu u kojoj će se razvijati naši mladi igrači.