U subotu je u Škabrnji održana treća atletska utrka pod nazivom "Dani sjećanja na žrtve od Škabrnje do Vukovara" na kojoj je sudjelovalo 200 atletičara iz Zadra, Šibenika, Kutine, Dubrovnika, Zagreba, Makarske, Škabrnje, Zemunika, Svetog Filipa i Jakova i Poličnika, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva branitelja i ministra Tome Medveda, župana Božidara Longina, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i općine Škabrnja.

Po kišnom vremenu ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu okupilo se preko 200 sudionika koji su došli iz cijele Hrvatske. Utrke su otvorene s kratkim programom kulturno umjetničkog društva Sveti Luka Škabrnja koje je prezentiralo tradicijske plesove i pjesme Ravnih Kotara.

Prije početka utrka svi su sudionici utrka predvođeni hrvatskim braniteljima Nenom Budanom, Mladenom Pešom, sportskim novinarom Brankom Tabakom, izaslanstvom grada Zagreba predvođenim Kamerom Halilijem i prvim načelnikom općine Škabrnja Zoranom Gurlicom zapalili svijeće ispred spomenika masovne grobnice te se pomolili za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

Nakon toga održane su dječje utrke u rasponu od 100-500m. Svi sudionici dobili su prigodne spomen-medalje, a najbolji u glavnoj utrci na 6 km i pehare, majice i ostale nagrade. 

- Hrvatski branitelji na čelu sa prvim predsjednikom Republike Hrvatske Franjom Tuđmanom uz velike žrtve i stradanja od Škabrnje do Vukovara stvorili su hrvatsku državu i osigurali slobodu i opstojnost našem narodu. Čuvajmo sjećanja na te slavne dane hrvatske povijesti, poručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 

- Jako sam sretan što preko trčanja širimo svi jest o Domovinskom ratu te čuvamo njegove vrednote. Radostan sam što se iz godine u godinu okuplja sve veći i veći broj djece te se nadam da ćemo utrku proširiti na sve gradove u Hrvatskoj u narednim godinama, rekao je glavni pokretač utrke, brigadni general Mladen Mikolčević.

Rezultati

Na utrci 6 km pobijedio je Ivan Pikunić iz Atletskog kluba Rogovo Sveti Filip i Jakova, drugoplasirani je bio Ante Špaleta iz AK Pakoštane, dok je trećeplasirani Renato Dasović iz Kutine.

Kod žena pobijedila je Marija Kurta iz AK Alojzije Stepinac, drugoplasirana je bila Matea Juričić iz AK Pakoštane, dok je trećeplasirana Sanja Vuković iz Kutine.

Predškolci 100m

1. Sara Bilaver Škabrnja
2. Leona Brkić Škabrnja
3. Gita Ćurin Škabrnja

Prvi i drugi razredi: dječaci 200m

1. Emil Jones AK Šibenik
2. Arijan antonina AK Alojzije Stepinac Zadar
3. Marko Troskot AŠK Rogovo Sv Filip i Jakov

Djevojčice

1. Natali Barišić AK Alojzije Stepinac Zadar
2. Iva Kurta AK Alojzije Stepinac Zadar
3. Ema Katuša AŠK Rogovo Sv Filip i Jakov

Treći i četvrti razredi: dječaci 300m

1. Dorijan Jurešić AK Alojzije Stepinac Zadar 

2. Vito Begović Zadar 

3. Antonio Desnica AŠK Rogovo Sv Filip i Jakov

Djevojčice

1. Rafaela Župan AK Alojzije Stepinac Zadar
2. Arijana Marija Tabak AK Alojzije Stepinac Zadar
3. Marta Šestan Zemunik

Peti i šesti razredi: djevojčice 400m

1. Luna Mandić AK Alojzije Stepinac Zadar
2. Bruna Dukić AŠK Rogovo Sv Filip i Jakov
3. Anđela Serdarović AŠK Rogovo Sv Filip i Jakov

Sedmi i osmi razred: djevojčice 500 m

1. Maja Kurta AK Alojzije Stepinac Zadar
2. Emanuela Prtenjača AŠK Rogovo Sv Filip i Jakov
3. Gita Prtenjača AŠK Rogovo Sv Filip i Jakov