U Zagrebu je održano treće Para Taekwondo prvenstvo Hrvatske, kriterijsko natjecanje i uvjet za ostvarenje norme za nastup na Europskom prvenstvu 2020. 

Nastupilo je 11 klubova sa 41 natjecateljem u raznim kategorijama, odnosno 66 prijava u formama i demo borbama i 4 prijave u K44 borbama. S obzirom da je ovo prvenstvo kriterijsko natjecanje i uvjet za nastup na Europskom prvenstvu u Poreču 31. ožujka, a organizacija kojega je dodijeljena Hrvatskom para taekwondo savezu, Prvenstvo Hrvatske odvijalo se u kategorijama sukladno kategorijama koje će biti zastupljene na Europskom para taekwondo prvenstvu.

Taekwondo klub osoba s invaliditetom Donat Zadar, pod vodstvom trenera Miljenka Lisice nastupio je s tri natjecatelja:

1. Mateo Škara osvojio 3. mjesto u k-44 u borbama i dobio priznanje za sudjelovanje na svjetskom prvenstvu u 2019 godini, te izborio nastup na Europskom prvenstvu.
2. Jure Milin osvojio je 3. mjesto u p-20 disciplini u formama od 30 godina pa dalje.
3. Ivan Periša osvojio je 3. mjesto u p-20 disciplini od 15 do 30 godina.

Razgovarali smo s Mateom Škarom o njegovom uspjehu i daljenjem razvoju:

-Jako sam sretan što sam opet izborio priliku za nastup na Europskom prvenstvu. Volim to što radim i dajem sve od sebe da budem uspješan. Zahvaljujem se svima koji su moja podrška u radu i koji vjeruju i ulažu u mene. Taekwondo je dio mog života i on mi pomaže u mom osobnom isupnjenju.

Njihov trener Miljenko Lisica rekao je:

- Svako natjecanje ispočetka za nas je novi izazov i nova nada. Moji dečki pokazali su kako se upornost i rad uvijek isplati. Iako mi je teško istaknuti bilo koga od njih troje, moram pohvaliti Matea koji je ostavio srce u sparing borbi. Nastavljamo svakodnevnim treningom pripreme za Europsko prvenstvo. Mene kao trenera, kao i cijeli moj tim posebno nadahnjuje rad s osobama s invaliditetom. Sport je vrijednost u životu svakog čovjeka, a obzirom na terapijski učinak, posebice osoba s invaliditetom. Broj osoba s invaliditetom koji se uključuje u neki oblik rekreacije, a potom i u sportsko-natjecateljsku aktivnost u stalnom je porastu. Naš klub uvijek ima otvorena vrata za sve one koji žele se uključiti u naš sport, bilo rekreativne ili natjecateljske naravi. Bazično osposobljavanje sportaša odnosi se na razvoj određenih sposobnosti, kapaciteta ili sportskih peformansi.

Parataekwondo je iz taekwondoa proizišla borilačka vještina koja omogućuje psihički, fizički, mentalni i emocionalni napredak sportaša. 

- U našem klubu pristupamo individualno svakom pojedincu jer polazimo od činjenice da svaki pojedinac ima svoje talente. Od krucijalne je važnosti takav pristup jer mi komuniciramo s osobom, a ne s invaliditetom. Rezultati su vidljivi kroz poboljšanje motoričke sposobnosti (opća i fina motorika), spretnost i koncentracija. Filozofski aspekt borilačkih vještina će pomoći u razvoju u školi, domu i kod drugih aktivnosti, naglašava trener Miljenko Lisica 

Već ovog vikenda zadarski klub sudjeluje na trećem Friendly Para Taekwondo Open kriterijskom natjecanju Hrvatskog parataekwondo saveza te kategorizacijskom natjecanju u sportskoj dvorani Combat u Zagrebu, vjerujući u nove izvrsne rezultate naših natjecatelja.