ZADAR- Zadarski jedriličari su u samoizolaciji nakon povratka iz Španjolske prošlog vikenda. Šime Fantela se sam javio epidemiološkoj službi u Zadru i dobio upute ponašanja idućih 14 dana.

On je jučer video linkom bio pozvan na BBC radio kako bi zajedno s još dvoje jedriličara govorio o tome kako se priprema za Olimpijske igre u uvjetima pandemije koronavirusa. Šime je poslije i za Radio 057 info ispričao kako mu se život odvija u četiri zida.

- Mnogi imaju preporuku da poslove obavljaju od kuće. Kako jedriličari treniraju kod kuće, pitao ga je u polušali voditelj Davor Valčić. Kako je u kadici nemoguće jedriti, trenira se na suhom, prihvatio je Šime u istom tonu.

Kao i brat mu Mihovil Fantela, te Igor Marenić, uz koordinaciju kondicijskog trenera Edija Stipića, Šime trenira u dnevnom boravku.

- Barem da održimo fizičku spremu u ovakvim uvjetima. Treba ostati jak i naravno pozitivan. Iako nam se sve promijenilo prošlog vikenda. Od nagle odluke da otputujemo iz Palma de Mallorce, gdje je otkazana regata prije nego je sve zatvoreno, do povratka u samoizolaciju, govori nam Šime čija je obitelj organizirana u pomoći da im olakša te dane. Ali, svakodnevnica je takva, da je, primjerice, problem tko će im smeće ispred vrata odnijeti do spremnika.

Zadarski jedriličari improvizirali su kućni fittnes. Trener Edo Fantela je dogovorio s Veslačkim klubom Jadran posudbu dva ergometera, jer sportaši su solidarni. Jedriličari održavaju formu na improviziranim kućnim biciklama, vježbaju uz utege, trake...

Šime i Miho su još preklani, kada su postali svjetski prvaci, plasirali se na OI u Tokyu. Održavanje kvalifikacijskih natjecanja mnogim sportašima je najveći problem, pa tako i Igoru Mareniću koji jedri u Nacri 17 s Anđelom de Micheli Vitturi. Kvalifikacijska regata treba se održati u Genovi idućeg mjeseca, što je, naravno, otkazano. Hoće li biti otkazano u Japanu u lipnju, kao što se priča, još nije odlučeno. Za Igora je to nepovoljna alternativa.

- Ako tako bude, morali bi poslati brod kontejnerom i onda ne bi imali na čemu jedriti,  kazao nam je Igor koji ipak intezivno trenira. Njemu uvjete za samoizolaciju pruža buduća supruga Ana i mreža pravih prijatelja.

Iako imaju opravdanu bojazan da iz samoizolacije na završe u karanteni, zadarski jedriličari se spremaju za Olimpijadu i željno iščekuju ponovni dodir s vjetrom i morem. Za sada je najvažnije da se osjećaju zdravi.