Obustavu daljnjih utakmica i poništenje sezone u svim košarkaškim natjecanjima KK Zadar je dočekao s rezignacijom, svjestan odranije da do naslova prvaka neće stići, Sonik Puntamika donekle sa zadovoljstvom budući da će i sljedeće godine igrati u HT premijer ligi, no nezadovoljstvo svih klubova, pa tako i zadarskih, u nižim rangovima veliko je.

Prve su se jučer oglasile Jazine-Arbanasi. Nakon briljantne sezone u Prvoj ligi te velikih izgleda da se pridruže Zadru i eventualno Puntamici u najvišem rangu, sve je palo u vodu.

- Naš klub je na telefonskoj sjednici Upravnog odbora zauzeo jednoglasan stav da je sadašnjom odlukom HKS-a najviše oštećen upravo naš klub jer se po ovoj odluci ne može, iako je prvi u trenutku prekida, plasirati u HT Premijer ligu ali i ostalih najmanje pet klubova naše prve lige jer su i oni onemogućeni u borbi za ulazak u veći rang! Odluka nema pravnog uporišta u važećim propozicijama natjecanja a niti u samom Zakonu o sportu zbog čega, a ako netko od klubova pokrene sudske i upravne sporove, protiv ove odluke ista bi gotovo sigurno bila poništena jer nema potrebitog pravnog temelja u odnosu na natjecanje u našoj prvoj ligi što je razvidno iz same činjenice da u odluci nema odredbe po kojoj je ista donesena!, navodi se u priopćenju.

Jazine neće pokretati sporove jer smatraju da uz ovakvo stanje svejedno neće biti natjecanja prije listopada, a pitanje je hoće li i tada.

- Naš savez već sad treba donijeti odluke u korist svih klubova o tome da će u sljedećoj sezoni - ako je bude - sve lige biti besplatne za klubove, a čak i da budu besplatne za sve, opet ih neće imati tko igrati ako gradovi, općine, i županije te sponzori bitno smanje ili čak prestanu financirati klubove, a sve kako bi iz sportskog budžeta mogli financirati druge bitnije potrebe. Klubovi neće moći plaćati trenere, igrače,putovanja, hranu, smještaj, prijevoz, knjigovodstvo, administraciju, organizaciju domaćih utakmica te brojne druge tekuće troškove zbog čega neće moći nastupati u svojim ligama pa će se lige morati popuniti s klubovima koji će to moći podnijeti, a takvih neće biti, pa je i više nego upitno hoće li se naći i 10 klubova za HT Premijer ligu i Prvu ligu i to zajedno! Na to već sada treba računati jer je jasno da će preživjeti samo klubovi koji će imati jače privatne sponzore, a takvih je jako malo kod nas.

Nezadovoljstvo su sinoć putem društvenih mreža pokazali i u KK Diadori.

- Smatramo kako ova odluka nije donesena promišljeno i u svrhu boljitka hrvatske košarke, dapače, mišljenja smo kako će ova odluka izravno naštetiti velikom broju "manjih" klubova u korist onih "većih" koji su zapravo u manjini. Uprava našeg Kluba aktivno prati razvoj ove neugodne situacije i iskoristit će sva moguća sredstva i načine da se ukaže na niz nelogičnosti s konkretnim prijedlozima razrješavanja istih. I dalje se nadamo kako je sve ovo jedna loša prvoaprilska šala, poručuju iz Diadore.