Dva zadarska nogometna kluba koja su neposredni susjedi ujedno su i prijatelji i suradnici i suparnici! NK Arbanasi, koji od preseljenja s igrališta koje je bilo smješteno na rubu gradskog predjela Relja, u neposrednoj blizini Autobusnoga kolodvora, djeluje na pomoćnom igralištu u Stanovima, utemeljen je davne 1910., još za austrijske uprave nad Zadrom, te godinu dana prije splitskoga Hajduka.

HNK Zadar utemeljen je 2020. sa sjedištem u Stanovima, a nakon što je klub formirao školu nogometa i sve selekcije za natjecanja na županijskoj i na dalmatinskoj razini zajedničkom inicijativom uspostavljeni su prijateljski odnosi prvih susjeda.

- Djelovanje HNK Zadar ima uporišnu točku i na kvalitetnim odnosima s nizom klubova, od gradske i županijske razine, do klubova širom Hrvatske. Stručni stožeri NK Arbanasa i HNK Zadar brzo su uspostavili različite oblike suradnje iz čega je proizašla i zajednička inicijativa da naša dva kluba ubuduće surađuju, da njegujemo prijateljske odnose, ako hoćemo i dobrosusjedske, te da na međusobnim utakmicama budemo istinski suparnici u duhu zdravog rivaliteta, kaže Raphael Sušić, voditelj i koordinator Škole nogometa i trener u HNK Zadar.

Nakon što je na pomoćnom igralištu Stanovi nakon niza godina, uz potporu Hrvatskog nogometnog saveza i Grada Zadra, zamijenjena podloga s umjetnom travom, NK Arbanasi, koji upravlja tim igralištem, dobio je znatno bolje uvjete za rad. Time je ujedno i ostvarena mogućnost povećanja obujma i kvalitete suradnje s HNK Zadar.

-  Naše različite selekcije imaju prijateljske ili ogledne utakmice kad u programu rada dođe vrijeme za to, ali suradnja se ostvaruje i zajedničkim treninzima, te nekim drugim aktivnostima poput trenerskih susreta i slično. Zajednički je cilj obaju klubova razvoj svih naših članova, te boljitak nogometa u gradu Zadru, kaže Miodrag Paunović, tajnik NK Arbanasi.

U službenim utakmicama u različitim natjecanjima dva će kluba biti i suparnici, ali ta relacija samo je dio obostranih težnji razvoja nogometne igre.

- HNK Zadar izražava veliko zadovoljstvo što je s NK Arbanasi postigao željeni stupanj suradnje i suglasnosti oko nužnosti zajedničkoga djelovanja da nogometna igra u gradu Zadru u bliskoj budućnosti dosegne visoku razinu kvalitete. Zajednički ćemo djelovati i u smjeru poticanja drugih subjekata da se intenzivno i planski poradi na nogometnoj infrastrukturi, te ćemo promicati zajedništvo kao bitan segment cjelokupnoga projekta razvoja nogometne igre, ističe Damir Knežević, predsjednik HNK Zadar.

NK Arbanasi, pak, bio je u srijedu, 2. rujna domaćin i tehnički organizator ogledne utakmice između selekcija NS Zadarske županije i HNK Zadar za igrače rođene 2008. i mlađe. Pobijedila je selekcija Zadarske županije rezultatom 3:1.

Selekcija Zadarsku županije - HNK Zadar 3:1

Županijska selekcija igrala je u sastavu: Duje Brala (HV)m Luka Radan (Pag), David Kelava (Arbanasi), Tomislav Dragija (Pag), Arijan Šokota (Arbanasi), Marino Čuliuna (Arbanasi), Matija Mikulić (Dalmatinac), Dominik Knežević (Arbanasi), Ivan Trošelj (Arbanasi), Martin Strika (Dalmatinac), Luka Mikulić (Dalmatinac), te Anđelo Bakija (Primorac), Jure Vedrić (HV), Dino Škoda (Pag), Lovre Vignjević (Arbanasi).

HNK Zadar: Luka Miočić, Renato Segarić, Ante Djak, Duje Vujaković, Tomislav Pavić, Frane Mrkić, Antonio Plavčić, Šime Zurak, Ante Jurjević, Stipe Gusar, Šime Tršić, te Ivano Terkeš, Roko Bugarija, Niko Čondić, Niko Predovan, Niko Gospić i Herolind Memqaj.

Iz stručnih stožera NK Arbanasi i HNK Zadar utakmicu su zajednički promatrali Marijan Maruna i Michael Bajlo, te Dejan Butić, Raphael Sušić, Darko Pantalon, Damir Pankasz, Franko Ćurković i Frane Potočnjak.