Zadranin Edo Fantela, izbornik Hrvatskog jedriličarskog saveza i trener najtrofejnijih hrvatskih jedriličara, izabran je u Vijeće (Council) Svjetske jedriličarske federacije (World Sailing) sa sjedištem u Londonu.

On je jedan od dvojice zastupnika B grupacije europskih zemalja u kojoj su uz Hrvatsku, Mađarska, Austrija, Češka, Švicarska, Njemačka... Uz Fantelu, drugi izabrani predstavnik u Vijeću je iz Austrije -  Wolfgang Mayhorfer, sveučilišni profesor iz Beča.

U Vijeću su predstavnici 28 zemalja i oni donose najvažnije odluke o kojima raspravlja skupština koje je Edo Fantela do sada bio član. To kao i najnovije članstvo u tijelima Svjetske jedriličarske federacije nije profesionalno već isključivo volontersko.

Nije sporno da je on u toj skupštini bio aktivan kao što je to već 30-ak godina u hrvatskom jedrenju, odnosno na svim funkcima u Savezu i sa statusom vrhunskog trenera pri Hrvatskom olimpijskom odboru.

- Moj izbor je nesumnjivo najveće priznanje hrvatskom jedrenju, kako rezultatima koje su naši jedriličari postigli na mađunarodnim natjecanjima i olimpijskim igrama, tako i u organizaciji svjetskih i europskih prevenstava, ali i prestižnih regata, rekao je Fantela koji će iduće četiri godine biti član Vijeća.

Fantela je prvi izabrani član s obzirom na to da je Hrvatska do sada imala svog predstavnika po ključu, a to mjesto uglavnom je bilo rezervirano za Njemačku.

Vijeće Svjetske jedriličarske federacije na svom posljednjem zasjedanju skupštine donijelo je odluku o tome koje će klase biti olimpijske. Značajne su to odluke u kojima i lobiranje ima važnu ulogu.

- Iduća skupština, koja je trebala biti u Abu Dhabiju, održat će se "online", a na njoj će se odlučivati o izboru predsjednika i sedmero potpresjednika. Četvero je kandidata za predsjednika Svjetske jedriličarske federacije, a nema favorita, najavio je Fantela,  novi član svjetske jedriličarske "vlade".