Pad u završnici i drama na samom kraju sinoćnje utakmice polufinala Krešimira Ćosića (84:82) ne mogu prebrisati činjenicu da je Zadar 35 minuta bio uvjerljivo bolja momčad te da je zaslužio igrati u finalu protiv Splita. Očekivalo se da će novi trener gostiju Vladimir Jovanović iznenaditi Veljka Mršića nekom novom taktičkom zamisli, ali od toga nije bilo ništa. Mršić je suvereno vodio momčad do te same završnice, čak je "preživio" i izlijetanje Onuakua, koji je ponovno ušao u nepotrebne probleme s osobnim pogreškama. Dvije su bile potpuno bespotrebne, jednu mu je sudac olako dodijelio i ako nešto mora naučiti ove godine u Zadru, prije nego se otisne u jači klub, to je kako se suzdržati od njih. Ako je naučio bacati slobodna bacanja poput Radivoja Koraća, može i ovo.

Svi su očekivali epski dvoboj Darka Planinića, "izdajnika" koji je na početku godine napustio Zadar da bi prešao u Cibonu i spomenutog Onuakua. Kako je on izostao, gledali smo briljantnu partiju Justina Cartera i sasvim solidnu Aleksandra Bursaća. Nije se lako naći uvijek na pravom mjestu, no Carterove "lopte s očima" pronalazile su ga uvijek u najboljem trenutku, kada je bio sam ispod koša. Bursać je na ovaj način prikupio 16 poena, a veliku grešku napravio je u samoj završnici, kada je dopustio da Markota preko njega iznudi prekršaj za tri slobodna bacanja. Carter je posebna priča, oni koji ga ne gledaju nego samo gledaju brojke ne mogu doživjeti koliko kvalitete i lucidnosti donosi ovaj igrač svojoj momčadi. "Doktor košarke" koji osvaja inteligentnim rješenjima, a ne sirovom snagom poput Onuakua.

S druge strane, Jovanović se dugo mučio s mladom petorkom, a kako i ne bi kada je bivši trener Ivan Velić dobio otkaz jer navodno nije davao dovoljno prilike mladim igračima. Jovanović je tek u posljednjoj četvrtini shvatio ono što je Mršić morao pregrmjeti kada je iz momčadi izostavio domaćeg miljenika Duju Bralu, pa je prednost Zadra stigao tek kada je na parketu ostao sa samo jednim poletarcem (Nakić) te Reynolsom, Bilinovcem, Marićem i starijim Planinićem. Imala je Cibona i sreće u tim trenucima jer je pogodila četiri trice zaredom. Uz spomenutu pogrešku u obrani Bursaća, vidjeli smo dva promašena bacanja Mavre koja su mogla riješiti utakmicu, kao i Planinićev skok u napadu nakon bacanja za koje se znalo da će ga Markota promašiti. Ipak, "karma is a bitch", prebjeg Planinić nije ubacio loptu u koš koji mu je bio "pred nosom", suđen je faul (?), a zatim je i promašio prvo slobodno bacanje i tako omogućio slavlje Zadra.

Trener Veljko Mršić nakon utakmice lošiju završnicu objasnio je energetskim padom zbog dviju teških utakmica koje je Zadar igrao ovog vikenda protiv Splita.

- Događa se, nije prvi put viđeno ovako nešto, momci su veliki dio utakmice bili jako dobri. Ne smijemo zaboraviti da smo u subotu i nedjelju igrali sa Splitom, koji je ozbiljna momčad, puno više potrošeni od Cibone koja je igrala protiv Dubrave u subotu. Nismo htjeli da bude tako stresno na kraju, kako smo igrali dobar dio utakmice nije trebalo tako biti. Napravili smo ono što smo željeli, plasirali smo se u finale Kupa. Rekao sam igračima da proslave u svlačionici, ali čim izađemo iz svlačionice moramo početi razmišljati o Splitu, rekao je Mršić nakon utakmice.

Imoćanin na zadarskoj klupi nakon oporavka od koronavirusa krenuo je s dvije velike pobjede - gostujućom protiv Splita u ABA ligi i domaćom protiv Cibone. Dobije li u subotu ponovno Splićane u finalu Kupa, koje se igra u Omišu, izbrisat će sve loše utakmice i procjene koje je do sada imao. Potvrdi li Zadar pobjedu protiv Cibone, nije nerealno (u ovom sastavu) očekivati niti osvajanje toliko sanjanog naslova državnog prvaka...