Prva utakmica skupine A i odmah sraz dva pretendenta na sveukupnog pobjednika koji direktno ide na Europsko prvenstvo, nekad olimpijski prvaci Nizozemci i domaćin skupine u Zadru, reprezentacija Hrvatske. Sudar dva tako jaka takmaca garantirao je odbojkašku poslasticu i sugerirao da susret sigurno neće završiti laganom pobjedom bilo koje od te dvije momčadi.

I doista, bila je to rovovska bitka dva tima koja se međusobno poznaju i uvažavaju, koji su se posljednji puta susreli 2019. godine u Europskoj ligi, kada je naš izbornik Emanuele Zanini startao na klupi hrvatske izabrane vrste. Za podsjetnik, kod kuće su odbojkaši Hrvatske pobijedili 3:0, u gostima izgubili 2:3.

Prvi set, prema očekivanju, ispitivanje snaga, na kraju se odužio, punih 36 minuta se igralo za konačnih 32:30 za goste. I tu zapravo Hrvatska može najviše žaliti što taj prvi period igre nije uzela u svoju korist. Jer, nakon što su se izvukli iz problema kada su Nizozemci imali set loptu kod 24:23, hrvatska izabrana vrsta propušta dvije prilike kada su oni imali set-loptu, kod 25:24 i 26:25. I kako to obično biva, kada se ne iskoristi prilika ona odlazi na protivničku stranu. Nizozemci su na kraju poenom iz druge linije poentirali za konačnih 32:30 u prvom setu.

Izabranici izbornika Zaninija ipak nisu defetistički pali nakon tog prvog seta, već su, dapače, ubacili u višu brzinu i u drugom setu dominirali od početka. Nakon uvodne borbe poen za poen, osvojili su se najprije na 10:7, pa na 13:9, 17:12 sve do 20:12. Pred kraj tog perioda igre su malo posustali, no zaliha poena bila je dovoljna da taj set privedu kraju u svoju korist, dobivši ga sa relativno laganih 25:19.

Ali, baš to podizanje noge s gasa krajem drugog seta dalo je novu energiju suparnicima koji su nakon 1-1 u setovima krenuli s igrom na sve ili ništa.

Vode Nizozemci od početka trećeg seta, ne odvajaju se puno, ali dovoljno da im Hrvati stalno gledaju u leđa što se poena tiče. A takva igra iscrpljuje, pogotovo psihički, tjera na rizik u igri koji onda dovodi i do povećanog broja pogrešaka. I u toj igri poen na poen Nizozemci su se bolje snašli, stalno poen ili dva ispred Hrvatske, do konačnih 25:23 i 2-1 u setovima.
U četvrti set Hrvatska ulazi vrlo dekoncentrirano, 1:3, 3:6 i 4:8 za Nizozemsku, a Zanini pokušava izmjenama pronaći raspoloženije pojedince. Nažalost, bez većeg uspjeha, Nizozemci igraju rasterećenije na krilima pozitivnog rezultata, Hrvatska ganja rezultat i psihički se strahovito troši, i rezultat toga je još veći propada u igri naših. Nakon što su Nizozemci otišli na 13:7 i utakmica je tu praktički okončana. Do kraja su samo kontrolirali rezultat, a domaćin više nije imao snage za preokret, pa je na koncu završilo s 25:18, za konačnih 3-1 u setovima za favoriziranu momčad Nizozemske.

Nizozemci u subotu u 18.30 igra protiv Švedske, s kojom se Hrvatska sastaje u nedjelju u istom terminu, u istoj dvorani ŠC Krešimir Ćosić na zadarskom Višnjiku.

Marko Sedlaček, jedan od ponajboljih igrača hrvatske reprezentacije i s 22 poena najbolji skorer susreta, na kraju je rekao:

- Ušli smo jako dobro u utakmicu, motivirano, hladne glave, i mislim da smo vrlo dobro igrali veći dio utakmice. Držali smo većim dijelom susreta igru, no neki periodi dekoncentracije na kraju su nas koštali poraza, naročito u prvom setu koji smo trebali dobiti. Ali, ništa još nije izgubljeno, trebamo se pripremiti za Švedsku i to dobiti, a onda na drugom turniru u Nizozemskoj uzvratiti im za ovaj poraz.

Kapetan hrvatske reprezentacije Tsimafei Zhukouski dodao je:

- Dobro smo počeli, i dobro smo se nosili s odličnom reprezentacijom Nizozemske. Razlog našeg poraza vidim u njihovoj dužoj klupi, jer je njihov trener dosta mijenjao sastav a mi možda nismo bili spremni baš za sve te njihove igrače. Čestitam im na pobjedi, ali turnir je tek počeo i mi ćemo se sigurno boriti za svaki poen sve do kraja.

Nizozemac Wessel Keemink zadovoljan pobjedom na kraju je kazao:

- Jako sam zadovoljan pobjedom, po to smo i došli. Bila je vrlo teška utakmica, vidi se to po rezultatu prva tri seta, tek smo u četvrtom mi napravili veću razliku. Zadovoljan sam kako smo igrali jer smo se tek nedavno okupili i nismo imali puno vremena za pripreme.