Protekli vikend održana je jedna od najstarijih triatlon utrka u Europi 34. Austria triathlon Podersdorf 2021. Organizatori su pripremili vikend triatlona s preko 2000 natjecatelja, u petak aquatlon za djecu, u subotu dugi triatlon discipline ironman i half ironman i u nedjelju sprint i olimpijski triatlon. Među brojnim Europskim triatloncima nastupio je zadarski triatlonac Ivan Gobin kojemu je ovo četvrti završeni ironman. Zauzeo je 26 mjesto u ukupnom poretku odnosno 7. mjesto u najbrojnijoj kategoriji M-40 s osobnim rekordom 9:45h. IRONMAN: 3,8km plivanja / 180km bicikle / 42,2km trčanja.

- S mislima i željom da završim trku dugog triatlona ispod 10h i tako popravim svoj osobni rekord, prezadovoljan sam rezultatom od devet sati i četrdeset pet minuta koji je ujedno i najbolji zadarski rezultat u dugom triatlonu ironmanu. Plan je bio nastupiti 2020. godine, no zbog Covid-a sam prebacio ironman utrku na 2021. godinu. Na utrku sam krenuo sam, ukupno 1500 kilometara vožnje automobilom bez pratnje obitelji i kolege iz kluba zbog cijele situacije s Covidom, rekao je Gobin.

Start utrke bio je u 7 ujutro u Podersdorf am see i plivalo se u manjim grupama. 

- Odlično sam se osjećao te sam na izlasku vidio da sat pokazuje 3,8 kilometara i vrijeme 1:01 minuta, čime sam bio jako zadovoljan. Na biciklu su bili idealni uvjeti, staza se sastojala od šest krugova po 30 kilometara u okolici Podersdorfa po cesti uz obrađena polja i vinograde. Ukupno 180 km sam odradio s prosjekom 35km/h, a vrijeme segmenta bilo je 5:05:48h. Bicikl mi je inače najdraža disciplina te sam se od početka do kraja osjećao vrlo dobro, ali nisam htio ništa forsirati jer sam znao da me čeka maraton. Trčanje se sastojalo od četiri kruga po 10,6 kilometra. ukupno 42,2km. Trčalo se uz jezero na ravnoj stazi, start maratona sam počeo u 13:13 sati, što znači da sam vrijeme plivanja i bicikle odradio za šest sati i trinaest minuta koji mojim umornim nogama nisu godili. Međutim, uspio sam odraditi maraton bez krize i pada u tempu od 5:10 te istrčati za 3:32:49 sati, prenio je dojmove zadarski "ironman". 

Tjedno i preko 20 sati treninga!

- U pripremama za Ironman treniram od 15 do 20 sati tjedno. Triatlon od čovjeka zahtijeva svakodnevni trening, ali i više od toga, sustavan rad, posebnu prehranu i životni stil. Ponekad nije lako, no uz dobru volju i organizaciju sve je izvedivo. Najviše vremena provedem na bicikli, bicikliram od 300 do 400 kilometra tjedno. Jedan od velikih problema je što u vrijeme ljetne sezone ima puno prometa po cestama. Srećom, u zadarskom zaleđu nema gužve. Plivam uglavnom rano ujutro u 6 sati, tjedno do 10 kilometra. Tjedno pretrčim od 50 do 60 kilometara. Što se tiče prehrane, najvažnije mi je da zadovoljim kalorijske vrijednosti jer je potrošnja velika, zadnja dva mjeseca u prosjeku 3500/4000kcal dnevno. Velika svakodnevna pomoć i podrška mi je obitelj, djeca Mila i Vito i supruga Ivana. Triatlon zahtijeva enormne fizičke napore, ali i one financijske, zaključuje Ivan koji sve troškove odlaska na natjecanje i bicikl, koji mora biti vrhunski, snosi sam.