PEKING - Prilikom otvorenja Hrvatske kuće u Pekingu, predsjednik Stjepan Mesić prokomentirao je razna medijska nagađanja o tome što će raditi nakon isteka predsjedničkog mandata. Rekao je kako će mu brojne pogodnosti na koje će, kao bivši predsjednik imati zakonsko pravo, pomoći da i dalje ostane politički aktivan. Među tim pogodnostima su i pravo na ured predsjednika, osiguranje, vozača te tajnicu.

"Ostajem u politici i po isteku predsjedničkog mandata, no ne kao član neke stranke, već ću nastaviti promovirati hrvatsku politiku na način na koji to radim i sad", izjavio je Mesić.

Mesić, koji će večeras nazočiti svečanom otvorenju Olimpijskih igara, rekao je kako "sport, a posebno Olimpijske igre, imaju između ostaloga i svrhu mira i prijateljstva među državama" te kako "politici nikako nije mjesto u sportu, iako je to ponekad nemoguće, kao što je to slučaj s ovim Olimpijskim igrama u Pekingu".

Dodao je i kako Hrvatska i Kina nemaju ni jedno neriješeno pitanje te kako će s kineskim predsjednikom Hu Jintaom, tijekom susreta, razgovarati o gospodarskim temama.