ZADAR- Zadarska podružnica Hrvatskog sociološkog društva i Odjela za sociologiju priredili su predavanje poznatog hrvatskog sociologa prof. dr Vjerana Katunarića, koji će od jeseni biti profesor na zadarskoj sociologiji.
Bit će to najveća akvizicija na studiju sociologije kojeg je pročelnica dr Inga Tomić Koludrović posljednje četiri godine uzdigle iz rasula, te obogatila angažmanom mladih i stručnih kadrova. No, znanstveno i nastavno iskustvo i međunarodna reputacija prof. Katunarića, koji je lani dobio i najveće sociološko priznanje "Rudi Supek" bit će kruna razvoju tog studija.

Prof. Katunarić predaje sociologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i prelaskom na zadarsko sveučilište, on se zapravo vraća doma, budući da je u Zadru završio osnovnu školu i gimnaziju.

I baš je kao zadarski gimnazijalac gledao kultni film Coste Gavrasa „Z" o uvođenju vodne hunte u Grčkoj kojoj je na prvom mjestu bilo zabrana sociologije.
Izbacivanje tog predmeta iz građanskoj odgoja u zapadnim zemljama bila je i tema njegova predavanja nakon članka kojeg je o tom objavio u uglednom njemačkom časopisu. Iako kod nas nije došlo do izbacivanja tog predmeta iz srednjoškolskog obrazovanja, tijekom predavanja i rasprave postavilo se glavno pitanje: uloge i mjesta sociologa u hrvatskom društvu.

Nažalost, odgovor je poražavajući osobito u odnosu na medijsku prezentaciju, ali i na same sociologije, koji tek u posljednje vrijeme jačim angažmanom Hrvatskog sociološkog društva traži svoje mjesto.
Kapitalizam ne treba sociologiju kao kritičku misao tog suvremenog društva. - Osobito zato jer korporativni kapitalizam želi svesti društvo na proizvođače i potrošače, u čemu se reduciraju kognitivne sposobnosti građana, a obrazovanje postaje „mekdonaldizacija", jedna je od teza sociologa Katunarića kojeg su sa zanimanjem pratili studenti i profesori sociologije, ali i gosti sociološkog skupa.