Autobusi koji su danas krenuli na komemoraciju na Bleiburškom polju tri sata su čekali na graničnom prijelazu Macelj, a član Zdruga Nikola Šubić Zrinski Jozo Babarović tvrdi kako je za to kriva Vlada.

Prema Babaroviću, Vlada je dala naputak da se sve one koji idu u Bleiburg sporo pušta kroz granicu sa Slovenijom, piše Večernji list. "Da idemo u Jasenovac bacali bi nam cvijeće pod autobus, a ovako nas tretiraju kao stoku. Kao da nas se stide", kazao je Babarović.

Na komemoraciju povodom 65. obljetnice pogibije domobrana i ustaških postrojbi iz NDH-a te civila danas su se iz Hrvatske zaputile stotine autobusa.

MUP: Zastoji zbog detaljnih kontrola pri ulasku u EU

Tijekom današnjeg dana prilikom odlaska građana Republike Hrvatske na komemoraciju u Bleiburg došlo je do određenih zastoja u prometu i to prilikom ulaska u Republiku Sloveniju, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

MUP napominje da prilikom izlaska iz Hrvatske nije bilo nikakvog poteškoća niti nepotrebnog zadržavanja putnika. Zastoji na granici nastali su isključivo zbog detaljnih kontrola putnika koje se provode prilikom ulaska u Europsku Uniju, tvrde iz MUP-a.

Jarnjak napao Mesića i Josipovića

Na Bleiburg je danas u ime Sabora krenuo i njegov potpredsjednik Ivan Jarnjak, a svetu misu će služiti sisački biskup mons. Vlado Košić. Jarnjak je svoj govor na Bleiburgu iskoristio za napad na dvojicu predsjednika Hrvatske, Stjepana Mesića i Ivu Josipovića. "Ne mogu prihvatiti da je osveta na Bleiburgu bila nužna, kako to neki danas tvrde, jer žrtva je uvijek žrtva ma tko ona bila i zločin je uvijek zločin ma tko ga počinio. Nema ni opravdanja za mogući odgovor što se danas sugerira od nekih najviših pozicioniranih političara da se među pogubljenima našlo i mnogo ratnih zločinaca koji bi pred svakim sudom bili osuđeni na smrt", kazao je Jarnjak te dodao kako je bolje da 100 krivaca ostane nekažnjeno, nego da jedan nevin bude zbog sudske zablude smaknut.

Napao je i Josipovićevu izjavu da na Bleiburg neće doći zato što se to mjesto politizira. "Neki za koje smatram da bi trebali doći na ovo mjesto ne žele se pojaviti u Bleiburgu jer se on tobože politizira, a ja kažem da nema tu nikakve politizacije. Mi danas kršćanski opraštamo", kazao je Jarnjak. U svom govoru je napomenuo da se na Bleiburgu odaje počast i žrtvama Domovinskog rata.

Neki uspjeli ući sa ustaškim kapama

Prije par dana je Počasni bleiburški vod u priopćenju upozorio one koji će doći na komemoraciju da ne nose ustaške uniforme, jer ih je austrijska policija obavijestila kako će striktno provoditi zakone koji kažu da se ne smiju isticati znakovi Hitlerovih saveznika. Unatoč upozorenjima i kontroli austrijske policije i zaštitara, neki su i ove godine na komemoraciji bili sa ustaškim kapama na glavama. Pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu je i ove godine Sabor.