ZADAR- Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je upravo raspisao natječaj za dodjelu stipendija redovitim studentima sveučilišnoga studija nautičkog i brodostrojarskog smjera, kao i učenicima koji pohađaju srednjoškolsko obrazovanje nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera u akademskoj, odnosno školskoj 2010./2011. godini.

Za dodjelu ovih stipendija je osigurano 2,1 milijun kuna do kraja ove financijske godine, što je za razdoblje od 1. rujna do 31. prosinca, a ostatak će se namaknuti iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za iduću kalendarsku godinu. Ovakve stipendije, za koje vlada velik interes se daju već nekoliko godina i javnosti je poznato da su one namijenjene isključivo redovnim studentima, kao i redovnim učenicima srednjih pomorskih škola, onima koji nisu ponavljači. Znači da pravo na stipendiju imaju studenti koji su upisali prvu, drugu i treću godinu studija bez zaostajanja tijekom studentskog programa te učenici koji svladavaju propisano školsko gradivo bez ponavljanja razreda.

Svi uvjeti ovoga natječaja mogu se dobiti na pomorskim fakultetima i pomorskim školama diljem naše obale. To su Pomorski fakultet u Rijeci, Sveučilište u Zadru, Pomorski fakultet u Splitu i Sveučilište u Dubrovniku. Isto tako i u svim pomorskim školama, Pomorskoj školi Bakar, Srednjoj školi "Ambroz Harčić" Mali Lošinj, Pomorskoj školi Zadar, Prometno-tehničkoj školi i Tehničkoj školi u Šibeniku, potom u Pomorskoj školi u Splitu, Srednoj školi Korčula i Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik. Također, i u svim lučkim kapetanijama od Pule do Dubrovnika. Naravno, sve se može pronaći i na web stranicama.

Rok prijava za učenike je 30. srpnja, a za studente 1. listopada. U tekstu ovoga natječaja su detaljno navedeni svi kriteriji, tako da ne može biti dileme kome će pripasti stipendija, koja će, kao i dosad mjesečno iznositi 800 kuna za učenike, odnosno 1.200 kuna za studente.

Zanimljiv je uvjet po kojemu su studenti i učenici dužni nakon obrazovanja "vraćati" stipendiju - ploveći na brodu najmanje onoliko godina koliko su primali stipendiju. To je zapravo i razlog uvođenja ove stipendije, koja bi kako se očekuje, barem donekle trebala privući mlade u pomorska zvanja i tako osigurati potrebne pomorce za rad na hrvatskim brodovima, jer su ta zanimanja sve deficitarnija. Naime, naše kao i europsko brodarstvo sve više zapada u krizu pomorskih kadrova, pa na europskim brodovima u znatnoj mjeri plove pomorci iz dalekih istočnih zemalja koji se smatraju slabije školovanima. U Europi se posljednjih godina buduće pomorce privlači u pomorske škole upravo ovakvim načinima, državnim stipendijama.

U Pomorskoj školi Zadar, jednoj od najcjenjenijih škola te vrste zanimanje za pomorska zvanja još nije u opadanju. I ove školske godine je upisan očekivani broj učenika, 52 u nautički i 24 u strojarski smjer.