U povodu 66. obljetnice bleiburške tragedije i hrvatskoga križnog puta na Bleiburškom polju u Austriji održava se središnja komemoracija žrtvama. Pokrovitelj događaja je Hrvatski sabor. Komemoraciju su organizirali Počasni bleiburški vod i Ured hrvatske inozemne pastve, a od 2003. suorganizatori su biskupske konferencije Hrvatske i BiH.

Službeni dio komemoracije na Bleiburškom polju počeo je obraćanjem predstavnika Počasnog bleiburškog voda Krešimira Miletića te predstavnika hrvatskog naroda iz BiH Bože Ljubića.

Okupljenima su se zatim obratili Vladin izaslanik, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i izaslanik predsjednika Sabora Andrija Hebrang.

Potom je uslijedila molitva za žrtve bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti koju je izrekao imam u Gunji Idriz Bešić. Misu je predvodio biskup Nikola Kekić. Zatim su položeni vijenci.

U sklopu komemoracije otkrivena je i blagoslovljena brončana bista vlč. Vilima Cecelje, jednog od najzaslužnijih pojedinaca za uspostavljanje i održavanje komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta na Bleiburškom polju.

Izaslanstva Sabor i Vlade sudjelovala su na središnjoj komemoraciji i položla vijenac kod spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora. Na mjesnom groblju u Unterloibachu (Austrija) kod hrvatskog groba održana je molitva odakle su hodočasnici krenuli prema središnjoj komemoraciji na bleiburško polje.


Marševi smrti kroz Jugoslaviju

Vojska i civili pokušali su se na kraju Drugoga svjetskog rata predati saveznicima. Pred Bleiburgom ih je zaustavila britanska vojska te ih izručila partizanima. Prema podacima iz Hrvatske enciklopedije, pokraj Bleiburga se predalo oko 95.000 vojnika, bez civila.

Zarobljenici, od kojih je dio odmah ubijen, sljedećih su nekoliko mjeseci u marševima smrti vođeni kroz cijelu nekadašnju Jugoslaviju. Tada je velik broj zarobljenih i ubijen. Broj žrtava do danas nije točno utvrđen.