Vatikanski državni tužitelj mons. Charles Scicluna upozorio je nazočne na simpoziju u Rimu da je zanemarivanje pedofilskih slučajeva zločin po kanonskom pravu.

Ako nas u obavljanju dužnosti vode ignorancija i loše namjere, to je zločin prema kanonskom pravu, istaknuo je na konferenciji za novinare nakon govora pred 200-injak svećenika, vođa vjerskih zajednica, žrtava zlostavljanja i psihologa koji sudjeluju na četverodnevnom simpoziju u Papinskom sveučilištu Gregorijani.

U borbi protiv pedofilije moraju glavnu ulogu moraju imati svećenici, koji bi trebali biti odgovorni i za zlostavljače iz svojih biskupija koji se izvuku nekažnjeni.

Priznao je da u Crkvi i dalje vlada "kultura šutnje". Učenje ... da je istina temelj na kojem počiva pravda pokazuje zašto je ubojita kultura šutnje, "omerta", pogrešna i nepravedna u samoj svojoj biti, rekao je Scicluma.

Omerta - mafijaški kodeks šutnje i vrlo teška optužba u talijanskom jeziku - riječ je koju Vatikan, kako upozorava Reuters, gotovo nikad, a možda i nikad dosad nije upotrijebio kao usporedbu s otporom među svećenstvom da otvoreno iznese ono što zna o spolnom zlostavljanju djece.

Udruge nekadašnjih žrtava spolnog zlostavljanja svećenika zahtijevaju da Vatikan objavi precizne upute koje će vrijediti u svakom trenutku i za svaki pojedinačni slučaj.