Osam tisuća ljudi na Blajburškom polju odalo počast žrtvama blajburške tragedije i križnog puta. Održan je prigodni program, slavila se i sveta misa. Prva je ovo godina kako Sabor više nije pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu. Pa je i to razlog što su oštri tonovi bili usmjereni upravo vladajućoj garnituri. Na mjestima gdje su dosad sjedili predstavnici vlade danas su mjesta zauzeli HDSSB-ovci predvođeni predsjednikom stranke Vladimirom Šišljagićem te Josip Salapić, Tomislav Ivić, Ruža Tomašić, Darinko Kosor, Danijel Srb.

Uz Osječko-baranjsku županiju supokrovitelj je Zapadnohercegovačka županija iz BiH, čiji je čelnik upozorio na važnost Bleiburga u memoriji hrvatskoga naroda. Bleiburg je mjesto kozmičkog jedinstva nas živih i njih mrtvih. Pola stoljeća ubijanja ubijenih, pola stoljeća ubijanja sjećanja, pola stoljeća komunističke proizvodnje zaborava i zabrane spomena nije imalo učinka, kazao je Zdenko Ćosić.

Osječki župan Vladimir Šišljagić poručio je vlastima kako se ukidanjem pokroviteljstva nad komemoracijom stvara dojam da se pokušava umanjiti značenje počinjenih zločina. Ne samo da nemate mandat prikrivati stravične razmjere zločina već imate i obvezu kazneno-pravnog progona i privođenja još živućih komunističkih zločinaca licu pravde bez obzira o kome se radilo, poručio je. Zlatko Hasanbegović iz Počasnog blajburškog voda kazao je kako oni žele da Hrvatski sabor ponovno bude pokrovitelj blajburške komemoracije, čime će pridonijeti nacionalnoj slozi i društvenom miru, koji su sada narušeni.

Na važnost jedinstva oko pitanja ubijenih koji nisu imali pravo ni na suđenje upozorio je i šibenski biskup monsinjor Ante Ivas, koji je predvodio svetu misu.
U propovijedi je rekao i kako zabrinjava novi trend nijekanja komunističkih i drugih zločina u Drugome svjetskom ratu i poraću. Istaknuo je kako ne želi da Bleiburg bude mjesto mržnje prema bilo kome i kako treba poštovati svaku žrtvu. Posebno je spomenuo jasenovačke žrtve, ali, rekao je, ne treba zaboraviti niti blajburške.

Podsjetimo, vojska i civili pokušali su se na kraju Drugoga svjetskog rata predati saveznicima. Pred Bleiburgom ih je zaustavila britanska vojska te ih izručila partizanima. Dio zarobljenika odmah je ubijen, a ostali su sljedećih nekoliko mjeseci u marševima vođeni kroz cijelu nekadašnju Jugoslaviju. Broj žrtava do danas nije točno utvrđen.