Japanski ribari već tri dana drže preko 250 dobrih delfina zarobljene u uvali pokraj grada Taijija, objavili su svjetski mediji. Sudeći prema snimkama koje dolaze većina delfina je u stresu i krvare zbog pokušaja bijega.

Nesretni delfini će i četvrtu noć zaredom ostati zarobljeni, a neki će od njih biti ubijeni, poručili su aktivisti.
U gradu Taijiju ovaj lov na delfine je središnji događaj godine, a iako ga mnogi na zapadu osuđuju, veliki broj Japanaca brane ovaj lokalni običaj kojeg smatraju nimalo drugačijim od klanja drugih životinja rai mesa.

- Ribari u našoj zajednici koriste prava na lov. smatramo kako trebamo štititi naše stanovnike od kritika - rekao je gradonačelnik Taijija Kazutaka Sangen.

On se obrušio na aktiviste koji brinu za očuvanje života u moru 'Sea Shepard' rekavši kako oni koriste lov na delfine kako bi privukli pažnju i prikupili novac.

Ova udruga inače u živo prenosi događaj te redovito putem Twittera prenose događaj.

Gradonačelnik Sangen je rekao i to kako se lov na delfine promijenio te da grad želi napraviti istraživanje o delfinima s ciljem otvaranja morskog parka. Dodao je i da su se metode lova promijenile te da je on postao manje okrutan.
Američka ambasadorica u Japanu, Caroline Kennedy, izrazila je zabrinutost zbog ovog lova.

- Duboko sam zabrinuta nehumanošću lova i ubijanja delfina - poručila je jedina preživjela kći ubijenog predsjednika SAD-a Johna F. Kennedyja.

Glasnogovornik japanske vlade, Yoshihide Suga, stao je u obranu kontroverznog lova na delfine rekavši da je on zakonit.
Inače, vlada pokrajine u kojoj se nalazi grad Taiji ove je godine dozvolila izlov 2016 pliskavica i 557 dobrih delfina.