ZADAR- Nakon što smo u svakoj prilici izlaganja ili obrane prostornih planova od Nives Kozulić čuli kako Prostorni plan nije Sveto pismo da se ne bi mogao mijenjati, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje mogla bi se slobodno prometnuti u svećenicu urbanizma.
Ona je istu mantru kazala i danas, na sjednici Županijske skupštine na kojoj je usvojen konačni prijedlog uređenja Županijskog prostornog plana i to nakon tri godine izrade i osam mjeseci analize.
Najveće primjedbe vijećnika odnosile su se na činjenicu da u je u Županijskom planu određeno 15 lokacija za golf igrališta. Tako je u tom planu već 15 godina. I ne samo da se niti jedna lokacija nije pretvorila u golf igralište, već je upitna njihova opravdanost s obzirom na prirodne uvjete, ekološku zaštitu i društvene potrebe.

Uz Marjanu Šešelja Botić, koja je upozorila na naše muljaže oko upitnih zakonskih okvira za golfe terene, progovorila je i SDP-ova vijećnica Renata Sabljar Dračevac. Ona je kazala kako je lokacija Bokanjac u zoni sanitarne zaštite, ali i područje gdje su se trebale saditi ekološki uzgojene masline još 2008. godine. Mdđutim, ništa od maslina kao ni od igranja golfa.

 

Za ravnateljicu Nives Kozulić prostorni plan nije Sveto pismo, već on služi, pojasnila je vijećnicima, kao glavna pretpostavka za uređenje prostora.

Kako će se taj prostor urediti određuju uglavnom investitori i politika, ali su urbanisti ti koji moraju unaprijed znati potrebe i trendove razvoja. A ne da svako selo ima svoj golf teren.

Nije poznato da je itko ikada Zadarsku županiju označio i prodavao kao oazu gof turizma. Na tako malom području 15 terena ne bi se izgradilo niti u kišovitoj Škotskoj, gdje je zbog zelene trave stvoren golf.