Na 16. Međunarodnom susretu penjača Paklenica 2015. očekuju se penjači iz Francuske Ukrajine, Španjolske i Rumunjske, a važna novost jest da će se u sklopu Susreta održati i Festival Francuske.

Susret će se održati od petka 1. svibnja do nedjelje 3. svibnja. Centralni događaj je u subotu kad se na stijenama kanjona Velike Paklenice održava natjecanje u brzinskom penjanju velikim stijenama (BWSC) i kada nacionalni park posjeti oko 2.000 posjetitelja, kako je rekao ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Paklenica Zlato Marasović na nedavnom predstavljanju događaja u Gradskoj knjižnici Zadar. Predstavljanju su prisustvovali zamjenica francuskog veleposlanika u Hrvatskoj Clélia Chevrier, koja je najavila dolazak penjača i novinara iz Francuske i penjač Igor Čorko.

- U Hrvatskoj imate zanimljiva penjališta za koja ne znamo u Francuskoj. Zato želimo razvijati naše odnose. Na natjecanje u Paklenicu dolazi osam francuskih penjača i dva novinara jednog od tri specijalizirana časopisa na temu sportskog penjanja. Oni će posjetiti i druga penjališta u regiji, ona u Splitu i na Biokovu, rekla je Chevrier.

Veliki izazov Francuzima postavili su Igor Čorko i drugi hrvatski penjači. Oni drže standard savladavanja 160 metara dugačkog smjera Big Wall Speed Climbing težine 6c+ na 15 minuta. Rekord drže braća Jurica i Perica Levatić s 15 minuta i 16 sekundi, a drugo vrijeme imaju Igor Čorko i Emil Mucko s 15 minuta i 55 sekundi.

- Prvo nam je cilj bio savladati smjer za manje od 20 minuta, a sada već postoje razmišljanja da se Big Wall Speed Climbing može preći i za manje od 15 minuta, kaže Čorko.

Njegova najava poziv je svima da slobodne prazničke i vikend, prve dane mjeseca svibnja, iskoriste za posjet starigradskoj rivijeri i NP Paklenici. Od brojnih događanja treba istaknuti održavanje utrke Paklenica trail 2015 te Paklenica film festivala.